U20-as vb - Magyarország bronzérmes! (fotóval)

Kairó - A magyar válogatott harmadik lett a 20 éven aluliak egyiptomi labdarúgó-világbajnokságán, miután a pénteki bronzmérkőzésen 1-1-es döntetlent követően 11-es párbajban 2-0-ra legyőzte Costa Rica csapatát.

Kerkai Attila

 A találkozó 81. percében Marcos Urena szerzett vezetést egy 17 méteres lövésből a közép-amerikaiaknak, de Koman Vladimir a 91. percben büntetőből egyenlített, így végül - mivel hosszabbítás nincsen a 3. helyért rendezett összecsapáson - a 11-esek döntöttek a magyarok javára.
   
Egervári Sándor együttese szereplésével 60 millió forintos prémiumot kap a magyar szövetségtől, ugyanis 20 millió járt a csoportgyőzelemért és további 20-20 millió a nyolcad- és negyeddöntős sikerért.
   
A csapat várhatóan szombat este 22:30 órakor érkezik a ferihegyi repülőtérre.


A magyar játékosok ünnepelnek, miután győztek a 20 éven aluliak labdarúgó-világbajnokságának harmadik helyéért játszott Magyarország-Costa Rica mérkőzésen a Kairói Nemzetközi stadionban 2009. október 16-án. A találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, a rendes játékidőt követő büntetőpárbajt pedig Magyarország nyerte 2-0-ra. - Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Eredmény, bronzmérkőzés:

Magyarország-Costa Rica 1-1 (0-0), 11-esekkel: 2-0

Kairó, 30 ezer néző, v.: Nisimura Juicsi (japán)
gólszerző: Koman (91., 11-esből), illetve Urena (81.)
sárga lap: Szabó (52.), Szekeres (86.), illetve Mena (33., 89.)
piros lap: Mena (89.)

Magyarország:
Gulácsi Péter - Szekeres Adrián, Debreceni András (Balajti Ádám, 83.), Szabó János, Zámbó Bence - Gosztonyi András, Korcsmár Zsolt, Simon Ádám (Varga Roland, a szünetben), Koman Vladimir - Futács Márkó (Németh Krisztián, 19.), Simon András

Costa Rica:
Esteban Alvarado - Roy Smith, Cristian Gamboa, José Mena, Bryan Oviedo - Diego Madrigal (Allen Guevara, 59.), Daniel Varela (Carlos Hernandez, 63.), David Guzman (Esteban Luna, 77.), Diego Estrada - Marcos Urena, Josue Martinez

A magyarok kezdték aktívabban a mérkőzést, de a fölényük meddőnek bizonyult, komoly helyzetig nem jutottak. Futács sérülése és azt követő lecserélése után valamelyest visszaesett Egervári Sándor együttesének játéka, melynek következtében inkább Costa Rica akarata érvényesült. Többnyire mezőnyjátékkal telt az idő, s két, kissé fáradtnak tűnő csapat küzdelmét láthatta a közönség. A szünetig inkább a közép-amerikaiaknak volt egy-két veszélyes támadásuk, de gól nem született.
   
A folytatásban ugyanolyan lassan csordogált a játék, mindkét gárda idegesen és pontatlanul futballozott. Az idő előrehaladtával egyre jobban fáradtak a játékosok, de úgy tűnt, hogy Egervári legénysége bírja jobban erővel, ugyanis egyre nagyobb fölényben játszott, és sorra dolgozta ki a lehetőségeket. A sok kihagyott helyzet és a kapufa megbosszulta magát, s az egyetlen ellentámadásából - Debreceni hibáját kihasználva - gólt szerzett Costa Rica.
   
A magyarok viszont ahogy az egész vb-n, úgy most sem adták fel, és az utolsó pillanatig küzdöttek az egyenlítésért, Koman és Németh összjátékai rendre ziccereket eredményezett. Végül az AEK Athénban légióskodó csatár lerántásáért megítélt büntetőt a csapatkapitány Koman értékesítette már a ráadásban.
   
A bronzmeccsen nem rendeznek hosszabbítást, a 11-esek során pedig először a keresztléc, majd háromszor egymás után Gulácsi állta a labda útját a Costa Rica-i büntetőknél, míg eközben csak Koman Vladimir hibázott, így már a 7. végrehajtónál eldőlt a párharc.
   
Gulácsi Péter:
"Mindenki hős ebben a csapatban, az egész stábot beleértve. Óriási élmény és siker volt ez a vb, nagyon boldogok vagyunk."
   
Koman Vladimir:
"Nagyszerű vb-n vagyunk túl, jó csapatot alkotunk. Köszönjük mindenkinek, aki itt, Egyiptomban és otthon szorított értünk! Reméljük, még sokra fogjuk vinni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!