Tűzoltóverseny Teskándon retró és modern kategóriában

Tűzoltóversenyt rendeztek szombaton Teskándon. Elmaradt volna az idei országos rendezvény a tűzoltóknál, ha a zalaegerszegiek nem vállalják magukra a szervezést. Jó okuk volt erre, tudtuk meg dr. Bangó Szilárd Lóránt alezredestől.

Arany Gábor

- Idén a csapatunk megnyerte a hivatásos önkormányzati tűzoltók megyei versenyét, ám nyáron kiderült, hogy az országos megméretés elmarad - kezdte a városi tűzoltóparancsnok.

- Ekkor jött az ötlet, hogy az egyik számot külön megtartjuk. Így hirdettük meg a kismotorfecskendő szerelési versenyt, amelyre félszáz csapat jelentkezett szerte az országból és még lengyel tűzoltók is neveztek. Nemcsak hivatásosok, hanem önkéntesek és az úgynevezett létesítményi tűzoltóktól is érkeztek - magyarázta.

Mivel technikai lehetőségek jelentősen eltérnek, ezért két kategóriát alkottak. A „retróban” a régi, kézzel berántott kétütemű motorral hajtott kisteljesítményű szivattyúval biztosítják a vizet a két sugárcsőhöz. Ez főleg az önkéntesek eszköze. A modern kategóriában viszont már nem egyszer milliós értéket képviselő, önindítós, VW, illetve BMW erőforrások forgatta szivattyúk táplálják a tömlőket végükön a sugárcsövekkel.

A szombati versenyen nyolcvan méteres távon kellett kiépíteni a tűzoltás szerelékét: tömlőt fektetni, a pálya végén pedig két fecskendővel 5 méterről célba találni és feltölteni a két 10 literes tartályt. Mindezt időre, tehát futva.

A Zalaegerszeg melletti Teskánd község sportpályáján szombat reggel még sűrű ködben, fagypont körüli időbe vette kezdetét a verseny. Elsőként a házigazdák rohantak végig a puha talajú pályán és 41,8 másodperc után már felvillant a telítettséget jelző vörös fény. Órákkal később derült ki, retróban ennél jobbat senki sem produkált, kilenc csapat pedig elvérzett, a rendelkezésre álló egy köbméter vízből nem sikerült a két 10 literes tartályt megtölteni.

A modern kategóriában a debreceni hivatásos tűzoltók bizonyultak a leggyorsabbnak 32 másodperces eredménnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!