Szilveszter a nagyvilágban - van, ahol már 2010-et írnak!

Sydneyben már köszöntötték az újévet szilveszter éjszakáján, egy kínai állatkertben papírtrombita szól a tigriseknek, s lassan hozzánk is elérkezik 2010. Addig is nézzük, hogyan ünnepelnek a nagyvilágban!

MTI/AP





Kirimati, ahol már 2010-et írnak


Kiritimati szigetén már több órája megkezdődött az újév. A 300 négyzetkilométeres korallsziget ötezer lakója hagyományosan az elsők, akik az új esztendőt köszöntik.

A Karácsony-szigetnek is nevezett Kiritimati félúton helyezkedik el Hawaii és Ausztrália között. Bár földrajzilag a nemzetközi dátumválasztó vonalat jelentő 180. hosszúsági foktól kissé keletre fekszik, így voltaképpen az utolsó lenne az újév ünneplésében, 1995-ben a Kiribati Köztársaság úgy döntött, hogy a részét képező szigetet foglalják bele a greenwichi középidő plusz 14 órás idősávjába, így ettől kezdve itt köszönt be először minden nap a Földön.

Közben már javában tartanak a szilveszteri mulatságok Ausztráliában is. Sydneyben például közép-európai idő szerint 14 órakor másfél millió ember csodálhatta meg a kikötő felett sziporkázó újévi tűzijátékot.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!