Sokakban ott a nyugtalanító kérdés: hol rontottuk el? (jegyzet)

Hétfőn meghalt egy dunaújvárosi középiskolás fiú, késelés áldozata lett. Három srác felismerni vélt rajta egy korábban eltűnt pulóvert. Ez vezetett az indulatokhoz, az erőszakhoz. Ilyen hír hallatán megszólalni sem lehet.

Sinkovics Eta

Az utóbbi időben - sajnos okkal - másról sem beszéltünk, csak az erőszak terjedéséről, az agresszió térnyeréséről iskolában, otthon, az utcán, szórakozóhelyen. Mi történt a világgal, mi történt az emberekkel? A családokkal, a gyerekekkel? Hol, mikor telítődnek annyi feszültséggel, hogy megszűnnek gondolkodni, azonnal ütnek, szúrnak. Mert tudjuk jól, régen is verekedtek a gyerekek. De az valahogy másféle bunyó volt, inkább virtuskodás, semmint az erőszak ilyen mérhetetlen foka. Szülőkben, tanárokban, felnőttekben ott a nyugtalanító kérdés: hol rontottuk el? Miért, hogy szinte minden héten történik valami durva dolog, ijesztő dráma. Miért nincs a gyerekekben, fiatalokban visszatartó erő, indulatokat fékező belső megállj . Késekkel, fegyverekkel járnak, támadásra (védekezésre?) készen. Súlyos problémákat jelez a hétfői eset, mint ahogyan a korábbi hasonló tettek is. Újbóli és ismételt figyelmeztetés minden felnőtt és minden fiatal számára. Ne engedjük el egymás kezét. Ne halogassuk a beszélgetéseket, a dumálásokat, a közös sétákat, a családi együttlétet. Adjunk lehetőséget a lelkeket szorító érzések elhessentésére, ne hagyjuk bedugulni a szelepeket. Mert életet követelhetnek...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!