Petárdaszezon - hogyan előzzük meg a tűzijáték okozta stresszt kedvenceinknél?

Hiába a szabályozás, a petárdázás nem korlátozódik szilveszter éjszakára, már elkezdődött a durrogtatás, ezzel együtt az ijedtükben világgá futott állatok tortúrája. Szeretnénk néhány tanáccsal hozzájárulni, hogy idén kevesebb áldozata legyen az ünnepeknek.

MTI/AP

Az emberekkel ellentétben a kutyák nem képesek felismerni az ok-okozati összefüggéseket, ezért pl. a mennydörgés- és villámlás, vagy a tűzijátékok által keltett éles zajok és fények az őrjöngésig fokozódó pánikhatást válhatnak ki náluk.
   
Ilyen szélsőséges esetekben többnyire már nem elegendő a gazdi nyugtatgató szava, simogatása és jelenléte, hanem állatorvosi beavatkozás, és gyógyszeres nyugtatás is szükségessé válhat. Ellenkező esetben a kutya elszökhet, súlyosan megsérülhet, vagy akár másban is kárt okozhat. A www.alpha-vet.hu oldalon bővebb információt kaphat arról, milyen módszerekkel tudja megelőzni kedvencénél a tűzijáték okozta stresszt.

Minden kutyán legyen nyakörv, és azon telefonszámos biléta. Nem szétcsavarható patron, mert az szétesik, annál a 20 forintos kulcsjelölő műanyag biléta is jobb. Bármilyen fegyelmezett is a kutyánk, ebben az időszakban csak pórázon sétáltassuk. Szilveszterkor 22 és hajnali 3 óra között ne vigyük ki a kutyákat, a kertben tartott kutyát zárjuk be. A félős kutyát ne hagyjuk magára, biztosítsunk neki védett helyet, ha szükséges, adjunk neki nyugtatót.

Még mindig nem késő mikrochippel ellátni az ebeket. Ellenőrizzük a http://www.petvetdata.hu oldalon, hogy a chipes ebü regisztrálva van-e, az állatorvossal egyeztessük adatainkat.
A mikrochipről bővebben: http://www.m-a-x.hu

A gyepmesteri telepeken, menhelyeken már most teltház van! Aki teheti, néhány napra fogadja be a talált kutyát, nézzen körül, hogyan tudja szükség esetén szeparálni. A kutyák 90%-a pár nap alatt hazajuttatható, a maradék 10%-ot a dömping múltával már fogadni tudják a gyepmesterek, menhelyek. Aki nem tud kutyát befogadni, az is segíthet: figyelje a netes fórumokat, tegye fel a látott kutyákat, a friss elveszettek, találtak plakátjait, és ha sikerült összepárosítani elveszettet a megtalálttal, akkor értesítse a gazdikat.

Korántsem teljes, de hasznos linkgyűjteményt talál a http://www.lelenc.hu weboldalon.
Országos adatbázis http://www.allatok.info, ahova három fotóval feltölthetjük magunk is, vagy a [email protected] címen tudjuk eljuttatni a hirdetésünket.
Elveszett-talált kutyák adatainak gyűjteménye: http://www.allatrendorseg.hu/kutyak.xls" target="_blank" bejelentés a [email protected] email címen, vagy a 70/635-0780 számon SMS-ben Budapest gyepmesteri telepe a http://www.illatosut.hu oldalon, az adatokat 2-3 naponta frissítjük.

Gyepmesteri telepek országszerte: http://www.m-a-x.hu/" target="_blank"" target="_blank"onkorm/gyepmester.xls
Mikrochipes elveszett kutyák körözése http://www.m-a-x.hu, bejelentés a [email protected] címen.

Leggyakrabban használt netes felületek:
http://www.elvesztem.hu :: http://www.gazditkeresek.hu :: http://www.netboard.hu

Önkéntesek hozzák-viszik a híreket a netes felületek között, de érdemes mindegyikre pakolni, mindegyiket olvasni!

Kiadó: Lelenc Kutyamentő Egyesület

Forrás: MTI/OS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!