Nem könnyű a festők élete...

Hogyan tudnak érvényesülni ma a képzőművészek? - szólt a kérdés Tóth Tamás festőművésznek.

Horányi Árpád

- Nem könnyű az életünk.  A festők számára ma nincsenek művészállások, az oktatásban is túltelített a szakma, a megszűnt Képcsarnok Vállalat utóda már nem felvevőpiac. A mi munkánkra való kereslet kiszámíthatatlan, nincs állandó vásárlói kör. Ahonnan segítséget várhatnák ott a mi bajunk körülbelül a 144. probléma...

- De siránkozásnak  nincs értelme. Mindezzel, csupán csak azt akarom jelezni, milyen távolban látom a helyzetünk javulását. Magunknak kell azt az utat is járni, hogy kiállíthassunk, hogy eladni tudjunk, de így is, csak a festészetből való megélésre hagyatkozni kockázatos. Ám a művészet szerintem ugyanarról a tőről fakad, ahonnan a kreativitás, a találékonyság, az életben maradás lehetőségeinek a meglelése. Vannak időszakok, amiket át kell vészelni. Én hol az építőiparban munkát vállalva, hol gazdasági területen dolgozva tettem ezt, szinte pályaelhagyó kísérletekkel, de aztán mindig sikerült visszatérni. Kell tehát a sokoldalúság. Vargabetűimhez az is hozzátartozik, hogy megrendelésre csak olyan elvárásokig vállalok feladatot, amíg az az én művészetembe belefér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!