Nehéz idők jönnek a dohányosokra

Január elsejétől a magánlakást kivéve, lényegében minden zárt helyen tilos a dohányzás. Nem lehet rágyújtani sem a kávézókban sem a munkahelyeken, az oktatási és egészségügyi intézményekben még az udvaron sem. Zalaiakat kérdeztünk.

Zalai Hírlap

- Nemdohányzóként kifejezetten üdvözlöm a törvényt, s november eleje óta védett, de felül nyitott, a szabályoknak megfelelő terasszal várjuk a vendégeket - mondta Horváth Endre a kanizsai Cola Republica diszkó üzemeltetője.

Az üzemeltető elmondása szerint a vendégek hamar hozzászoktak az új rendelkezéshez. Renitensek mindig vannak, ám a biztonsági személyzet résen van.

A 26 éves nagykanizsai Kispál Kornél viszont túlságosan szigorúnak tartja a törvényt, mint elmondta: négy éve kíváncsiságból próbálta ki a dohányzást, amit hamar megkedvelt, s most naponta egy doboz cigarettát szív el.
- Tapasztalataim szerint minden vendéglátó helyen betartják a január 1-sejétől hatályos szabályokat - folytatta a Pécsen jogot hallgató Kornél. - A minap egy talponállóba cigivel a kezemben léptem be, s a vendégek úgy néztek rám, mintha bankot rabolni mentem volna. Nyilván betartom a törvényt, télen felöltözöm és kimegyek a hely elé. De kérdem én: a kormány a következő intézkedésével az alkoholfogyasztást korlátozza?

Elhibázottnak tartja a dohányzás ellenes törvény néhány pontját a szintén kanizsai, 20 éves Szigeti Eszter is. Szerinte a dohánytermékek árának felemelése és a trafikok állami kézben tartása a fekete kereskedelmet lendítheti fel.
- Egy cigi a kávé mellé mindig jól esik - vallja Eszter.- Erről a kényelemről nagyon nehezen mondanának le a dohányosok, hisz főleg télen a bejárattól öt méterre senkinek sincs kedve dideregni.

A fiatal lány azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az intézkedéstől a vendéglátó helyek forgalma drasztikusan visszaesik, s a dohányosok egymás között, házibulikban múlatják majd az időt.


A kanizsai belvárosi Jágó Club Caffe egyik tulajdonosa, Papp Attiláné nem látja ennyire borúsan a helyzetet, ám egyelőre várakozó állásponton van.
- Tanulmányoztuk a törvényt, néhány bekezdés eléggé vitatható és túlzó, de várjuk meg az áprilist, ameddig a türelmi idő tart - mondta Papp Attiláné - Az ötméteres szabály inkább megmosolyogtatta az embereket, dohányzót és nem dohányzót egyaránt.

A pacsai 23 éves Kulcsár Barbara nem dohányzik, ezért kifejezetten örül annak, hogy ezután a szemeit nem fogja csípni a füst, s a ruhái illatosak maradnak.
- Végre mi is fellélegezhetünk, s a szigorú törvénynek köszönhetően legalább egy kicsit egészségesebb világban élhetünk - mondta.

Az új törvény a dohányosok közül főleg az oktatás- és egészségügyben dolgozókat érinti hátrányosan, az említett szakterületek intézményeiben ugyanis egyáltalán nem lehet rágyújtani január elsejétől. Míg korábban volt lehetőség arra, hogy az épületben vagy azon kívül szigorú feltételek betartása mellett dohányzóhelyeket jelöljenek ki, ma már az udvaron sem gyújthatnak rá, de még a kerítésen kívül is kell egy bizonyos védőtávolságot tartani.

- Nehéz helyzetbe kerültek az új törvény életbe lépésével a dohányzó kollégák, köztük magam, hiszen több órát kell úgy letanítanunk, hogy közben nem gyújthatnak rá - foglalja össze Horváth Lászlóné, a lenti Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója. - Az intézmény dolgozóinak körülbelül egyötöde dohányos, s látom rajtuk, hogy pótcselekvésekkel próbálják a nap során fellépő nikotinéhséget legyőzni, a szünetekben többen közülük egy-egy szem cukrot kapnak be, csokoládét esznek, esetleg igyekeznek magukat munkával lefoglalni, így több időt töltenek a gyermekek között. 

Az igazgató hozzátette: a dohányzó kollégái fegyelmezetten viselik az új helyzetet, tartózkodnak attól, hogy az intézmény közelében, az utcán csoportosan gyújtsanak rá. Legtöbbjük a lyukas óráit használja fel arra, hogy szenvedélyének hódoljon, tudja róluk, többen azért mennek haza, hogy rágyújthassanak. Nyugtalanságot eddig nem tapasztalt rajtuk, azt viszont többen is elmondták, hogy kevesebb alkalommal gyújtanak rá az új törvény bevezetése óta. Más kérdés az intézményhasználók (például a szülők, vagy a tornatermet alkalmanként bérbe vevő sportolók) esete, az ő figyelmüket is igyekeznek felhívni az új törvény előírásaira.

- A nikotinéhség miatt a dohányos feszült és ingerlékeny lesz, egyfajta megvonási tünetek jelentkezhetnek rajta . magyarázta dr. Venczel István csesztregi háziorvos, aki korábban szintén a dohányzók táborához tartozott, ám már évek óta nem gyújtott rá.- Ez olyan munkakörben, amely türelmet és nyugodtságot kíván az embertől, tehát egy pedagógus vagy orvos esetében igen megnehezítheti az illető dolgát. A nikotin megvonása következtében fellépő belső feszültség leküzdése csak egyéni tolerancia kérdése, fejben kell eldőlnie annak, hogy képesek vagyunk-e megbirkózni a szenvedéllyel.


Elektromos cigaretta

Nagykanizsa - Kíváncsiságból rendelt az internetről elektromos cigarettát a 29 éves Székely Kálmán. Az igazi cigihez hasonló élményre számított az erős dohányos fiatalember, ám csalódnia kellett: az USB-csatlakozóval feltölthető rudacska ugyan megtévesztésig hasonlít az eredetire, de olyan "nehéz", mint egy toll, s tapintásra sem emlékeztet a sodort verzióra.

- A feltöltés után már használható, persze nem kell meggyújtani csak szívni, s máris érkezik a dohány ízű, nikotin tartalmú gőz - magyarázta a működését Kálmán. - Az elektromos cigaretta használatát azért engedélyezi a törvény, mert a "füstje" dohány kivonatot nem tartalmaz, "csak" nikotint, akárcsak a tapaszok.


Kálmán elismerte, a különleges szerkezettel és némi akaraterővel biztosan le lehetne szokni a dohányzásról, de számára nem pótolja a valódi dohány ízét.

- A legolcsóbb E-cigaretta pár ezer forintért beszerezhető - tette hozzá a fiatalember. - A törvény miatt biztos sokan választják ezt a megoldást.


Tapasz, rágó, rezonancia

A tabletta mellett leggyakrabban még nikotintapasszal és gyógyszeres rágógumival próbálnak leszokni a dohányosok. Egyik készítményt sem támogatja az egészségbiztosító. A tablettához képest ezek jóval olcsóbbak, egy havi adag 3-4 ezer forintot kóstál, s 2-3 hónapos alkalmazástól remélhető valamilyen hatás.


Újdonságnak számít a leszokásban a biorezonanciás kezelés, ami Zalában is elérhető, épp a közeljövőben kínálnak rá újabb lehetőséget a megyei kórházban. A félórás kezelés 5-6 ezer forintba kerül. Ami az egyes terápiák hatékonyságát illeti, egy felmérés szerint a tablettával a dohányosok 40 százaléka leszokott, míg az egyéb módszerek eredményessége 8-10 százalék közé tehető.


A tabletta jó, de drága

A leszokni vágyók a tüdőgondozókban kaphatnak segítséget. Dr. Beke Márta, a zalaegerszegi gondozó főorvosa elmondta, leghatékonyabb módszernek a tablettás kezelést tartják. E metódussal nem a nikotint pótolják, a tabletta az agyközpontra hat,  leköti azokat a receptorokat, amelyek a függésért felelnek. A gyógyszert három hónapig javasolt szedni, ám a kezelés nagyon drága, a terápia ára a 60 ezer forintot is meghaladhatja, s pillanatnyilag nem támogatott. A szakma ezért az OEP-hez fordult, ahol ígéretet kaptak: a jövőben a pénztár osztozik a betegekkel a költségeken.


A doboz legyen elriasztó

A cigaretta olyan, kereskedelmi forgalomban lévő áru, ami a rendeltetésszerű használat során öl. A megállapítás kicsit sarkos, de indokolja a gyártás és forgalmazás szabályozását, ellenőrzését.

- Az új, szigorúbb törvények betartásának kontrolljában az ÁNTSZ mellett a fogyasztóvédők is fontos szerepet kapnak. Tavaly kiemelt feladatuk volt a dohányreklámok, valamint az árfeltüntetés ellenőrzése, idén sem lesz ez másként - tudjuk meg dr. Molnár Sándortól, a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatójától.

A tervek szerint idén februártól szinte egész évben feladatuk lesz a cigaretták kátrány-, nikotin- és szén-monoxid hozamának, valamint csökkentett gyúlékonysági képességének ellenőrzése.


- Próbavásárlásokat végzünk, s a termékmintát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumába küldjük vizsgálatra  folytatja dr. Molnár Sándor. - Mindezen túl kiemelt ellenőrzési szempont, hogy a cigarettás dobozon szerepel-e az egészségvédő figyelmeztetés, továbbá, hogy ez lefedi-e a reklámfelület legalább 30 százalékát.

Összehangolt ellenőrzéssorozatra számíthatunk, melynek keretében a fogyasztóvédelem és az ÁNTSZ közösen vizsgálódik. Mint ismeretes, három hónap türelmi időt kapnak a dohányosok, büntetéseket csak ezt követően rónak ki.

A későbbiekben a fogysztóvédők azt is vizsgálják majd, hogy a cigarettásdobozok külleme eléggé elriasztó-e.
- A tervek szerint az Európai Unióhoz hasonlóan nálunk is megjelennek a dobozokon a dohányzás veszélyeit illusztráló képek. Így például daganatos tüdő, vagy akár a cigaretta halálos áldozatának látványára, s a magzatra gyakorolt károsító hatás szemléltetésére ugyancsak számíthatunk.



Szerzők: Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc, Magyar Hajnalka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!