Nagyobb követési távolsággal, motorfékkel, előrelátóan!

<b>Zalaegerszeg</b>- Sok közlekedőt felkészületlenül ért tegnap hajnalban és reggel az ónos eső - erre utal, hogy a síkos utak miatt jó néhány baleset történt megyénkben. Praktikus vezetési tanácsokat kértünk a szakembertől.

Horváth A. Attila

- Téli útviszonyok közepette, legyen szó hóról, jégről vagy ónos esőről, a megszokottnál lényegesen nagyobb követési távolságot kell tartani - hangsúlyozta Horváth Károly, a Technika Kft. iskolavezető-képzésvezetője. Hozzátette: célszerű elsősorban motorfékkel lassítani a járművet, ez viszont akkor igazán hatásos, ha alacsonyabb sebességi fokozatban közlekedünk, tehát városban a megszokott 4-es helyett 3-asban vagy 2-esben tartjuk a váltót.

- A fékhez csak rendkívül óvatosan nyúljunk, hiszen a kerekek könnyen megcsúszhatnak, különösen ABS-szel nem rendelkező autónál. Főleg a hátsókerék-hajtású járműveknél ilyenkor a gyors gázadást is kerüljük, mivel kifarolhat az autó. Véleményem szerint téli útviszonyok mellett előnyösebb az elsőkerékhajtás.

Horváth Károly azt is elmondta: szintén tanácsos tartózkodni a hirtelen kormánymozdulatoktól, kivéve persze vészhelyzetben, ha nincs más megoldás. És általában mindenhol válasszunk kisebb sebességet a megszokottnál.

- A legfontosabb ilyenkor, hogy előrelátóan felkészüljünk a forgalmi helyzetekre. Javaslom továbbá, hogy a jobb láthatóság érdekében lakott területen is használjuk a tompított fényszórót. De ne a ködlámpát, arra ugyanis csak korlátozott látási viszonyok esetén ad lehetőséget a jogszabály!

Szerdán több baleset is történt az időjárás miatt. Klikk ide és olvassa el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!