Mit főzzek? Karácsony menü ötletek receptekkel

A ma is továbbélő szokások szerint a karácsonyi asztal elképzelhetetlen hal és beigli nélkül, de mi legyen még? Mi segítünk kitalálni!

zaol.hu

Ha karácsony, akkor hal

Dobogós halászlé

Hozzávalók bégy személyre: Az alapléhez: 40-40 dkg kárász, keszeg, 4 halfej, 8-10 uszony, 2-3 törpeharcsa, 2 fej vöröshagyma, 2 közepes paradicsom, 1 sárga és 1 piros kaliforniai paprika, 1 evőkanál halászlé fűszerkeverék, 2 evőkanál pirospaprika. Ponty: 1,5 kg felszelve

A vegyes ponty halászlé elkészítéshez a vöröshagyma, a paprika, a paradicsom felaprításával kezdünk hozzá. Melléjük a fazékba, bográcsba az alapléhez minél többféle halat használjunk fel. Ponty és harcsa fejét, farokuszonyát; keszeget, kárászt, kecsegét, valamint törpeharcsát teszünk fel főni. Utóbbi adja meg azt kellemes és jellegzetes ízt, amitől bátran nevezhetjük zalai halászlének.

Mindezeket puhára főzzük, majd az egészet átpasszírozzuk, hogy csont nélkül csak hús és lé kerüljön a következő fázisba. Ízesítéshez kész halászlé fűszerkeveréket (nem kockát) ajánl Pogács András. Ha ilyet nem találunk, akkor vegeta, bazsalikom, majoranna kombinációja is elvezet a sikerhez. Csipetnyi csípős piros arannyal bolondíthatjuk meg. Felforraljuk és ekkor tesszük bele a pirospaprikát, s nem korábban, nehogy megkeseredjen. Szakácsunk esküszik a friss cecei őrleményre, ebből pár evőkanálnyit keverünk a léhez, majd belecsusszantjuk a halikrát és -tejet, egyéb belsőséget. Megforraljuk, s mielőtt kész, hozzáadjuk a patkó alakú pontyszeleteket. Ezeket filézzük ki, ha gyerek is eszik belőle, figyelmeztet. Innen csak pár perc a cél. Tálaláshoz csípős paprikát kínálunk mellé, de ezzel mértékkel, nehogy elnyomja a többszólamúvá érett ízeket.


Tárkonyos harcsaleves 

Hozzávalók négy személyre. 30-40 dkg harcsafilé, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, 5-6 dkg brokkoli, 5 dkg erdei gomba, másfél dl főzőtejszín, só, citromlé, tárkony, fehérbors.
 
A citrommal ízesített tárkonyos harcsaleves alapját tulajdonképpen a tartalmas zöldségleves adja. így az alapanyagokat ennek megfelelően válogatjuk össze. Szabó Zsolt szakács szerint a legfontosabb, hogy a zöldségek frissek legyenek, hiszen ízhatásuk akkor érvényesül a legjobban.

- A zöldborsó, a karfiol és a sárgarépa adott, ehhez szívesen választom még a brokkolit is, hiszen nemcsak ízletes, de a zöld színe miatt a kompozíciós összhatást is emeli - magyarázza. - Az erdei gombát pedig azért ajánlom, mert az kifejezetten a zalai specialitások közé tartozik. A levesalap készítése során ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket, szakszóval kifejezve a res állapot elérésére kell törekedni, amikor még egy kicsit ropogósak, így 8-10 perc alatt elkészülhetünk vele. A főzés során ízlés szerint a kellemes-pikánst ízt adó, s amúgy szintén az őshonos fűszernövények közé tartozó tárkonnyal, sóval, illetve csipetnyi fehérborssal ízesítjük. Amint ezzel végeztünk, jöhet hozzá a kifilézett, felszeletelt hal.

A hal kiválasztásának szintén praktikus okai vannak. Szabó Zsolt elmondása szerint a harcsa húsa kemény, így az nem fő szét. Boltban is gyakran vásárolható, de a zalai horgásztavak többségében is előfordul, így akár egy sikeres fogás után is hozzáfoghatunk a leves elkészítésének.
- Ha kellően apróra szeltük a halat, akkor pár percnyi főzés elegendő lesz ahhoz, hogy a hús átpuhuljon - folytatta tovább. - Ekkor folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöm a tejszínt, illetve néhány csepp citromlével ízesítem.



Húsevőknek

Tejfölös, diós csirkecomb

Hozzávalók:8 db felső csirkecomb, egy kis doboz tejföl, 10 deka füstölt Karaván sajt, 5 deka darált dió, kb. egy evőkanál ketchup, liszt, őrölt pirospaprika, só.

A húst megmossuk, lecsepegtetjük, majd besózzuk, és fél órát állni hagyjuk (a bőre rajta marad). A tejfölt összekeverjük a darált dióval, és hozzáadunk egy evőkanál ketchupot és két csipet sót. A lisztet annyi pirospaprikával keverjük össze, hogy rózsaszínű legyen. A húsokat beleforgatjuk a paprikás lisztbe, majd kiolajozott tepsibe rakjuk úgy, hogy a bőrös felük kerüljön felülre. A combok tetejét megkenjük az elkészített tejfölös masszával. A húst előmelegített sütőben, Fedő vagy fólia alatt közepes lángon puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a fedőt levesszük, ráreszeljük a sajtot, és fedő nélkül erős lángon pirosra sütjük. Összesen körülbelül egy óra sütésre van szükség. Közben a húst saját levével locsolgatjuk. Krumplipürével tálaljuk.


Pulykamellfilé mandulaköntösben, zöldségekkel

Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 20 dkg szeletelt mandula, ha nincsen, egész mandula, só, bors, jó minôségű sütôolaj, 5 dkg liszt, 6 db tojás, kedvenc zöldségei.

A pulykamellfiléket szeleteljük, klopfoljuk, és fűszerezzük, lisztezzük, beleforgatjuk tojásba, majd a szeletelt mandulába. Egész mandula esetén leforrázzuk a héjas mandulákat, hideg vízben leöblítjük, héját eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Utána nem túl forró bő olajban mérsékelten sütjük aranysárgára. Sütés után papírszalvétára tesszük, a fölösleges zsiradékot lecsöpögtetjük róla. Készítsék el hozzá kedvenc zöldségeiket grillezve. Nagyon ajánlom hozzá a remoulade mártást, ami nem más, mint tartármártásba ecetes uborkát és vöröshagymát reszelünk.


Kolbásszal töltött csirkecomb

Hozzávalók: nyolc darab egész csirkecomb, 25 deka füstölt szárazkolbász, 2 zsemle, 2 kockasajt, egy kávéskanál bazsalikom, egy kávéskanál méz, só ízlés szerint, egy tojás.

 A húst megmossuk, lecsepegtetjük. Ezután kettévágjuk, hosszában felnyitjuk,   kicsontozzuk a combokat. A bőrös felüket enyhén besózzuk, aztán állni hagyjuk. A zsemléket beáztatjuk.
 
A kolbászt ledaráljuk, majd hozzáadjuk a kicsavart zsemléket, a sajtokat, a tojást, a mézet és a bazsalikomot. A tölteléket összedolgozzuk, és körülbelül harminc percig állni hagyjuk.
 
Ezután a húsokat kiterítjük úgy, hogy a bőr alul legyen. Mintegy ujjnyi vastagon megkenjük őket a töltelékkel, és felgöngyöljük. Egy mélyebb tepsit enyhén beolajozunk, és a húsokat szorosan egymás mellé rakjuk. Alufóliával letakarjuk, és sütőben puhára pároljuk. Ha megpuhult, levesszük a fóliát, majd többszöri locsolgatás mellett pirosra sütjük. Rizzsel vagy burgonyakrokettel tálaljuk


Sült libamell lilakáposztával, birsalmával

Hozzávalók: 4 db egész libamell, csont nélkül tanácsolom megvásárolni, só, bors, majoranna, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej közepes lilakáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál kristálycukor, kevés köménymag, ecet, 1 üveg birsalmakompót, 10 dkg szilvalekvár, 5 dkg libazsír.
 
A libamellet befűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, majorannázzuk. Elősütjük bőrével lefelé a forró libazsíron. Hozzáadunk fokhagymát, vöröshagymát nagyobb darabokban. Serpenyőben megsütjük, majd - ha kell - húslevesben, fehérborban puhára pároljuk. Puhulás után megpirítjuk. Közben elkészítjük a lilakáposztát. Vékonyra szeleteljük a káposztát, majd zsiradékon cukrot karamellizálunk. Én teszek hozzá mindig kevés karikára vágott hagymát, egész köménymagot, rá a szeletelt káposztát, kevés ecetet, puhára párolom. Mielőtt elkészül, hozzákeverem a szilvalekvárt. A birsalmával van a legkevesebb problémám. Kinyitom az üveget, és kevés vajon átpárolom.



Diétázóknak - csak ligthosan

Fetasajtos csirke

Hozzávalók személyenként: 8 deka csirkemell, 4 deka fetasajt, ízlés szerint só, teáskanálnyi étolaj, kevés oregano, kakukkfű, bazsalikom.

A burgonyasalátához:
20 deka kifli- vagy más salátaburgonya, 5 deka lilahagyma, egy deci jogonéz, 2 deci joghurt, fél citrom leve, ízlés szerint mustár, őrölt bors, kevés só.
 
Személyenként a fetasajtos csirkéhez:
8 deka csirkemell, 4 deka fetasajt, ízlés szerint só, teáskanálnyi étolaj, kevés oregano, kakukkfű, bazsalikom.

A burgonyasalátához:
20 deka kifli- vagy más salátaburgonya, 5 deka lilahagyma, egy deci jogonéz, 2 deci joghurt, fél citrom leve, ízlés szerint mustár, őrölt bors, kevés só.
 Tengeri hekkfilé karalábé-burgonyasalátával
4 db tengeri hekkfilé, 20 dkg karalábé, 20 dkg burgonya, 1 fej zöldsaláta, 10 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál mustár, 3 evőkanál fehérborecet, 0,5 dl olívaolaj, fehérbors, cukor.
 A hekkfilét mélyhűtött állapotban lehet megvásárolni a nagyobb bevásárlóközpontokban. Filé legyen, ne hekktörzs, mert az utóbbit rántva szokták elkészíteni. Ehhez az ételhez a filé az alkalmas. Azért is gondoltam rá, mert közeli ismerőseim, kollégáim, főleg a tengeri hekkfilébôl rántott halfilét készítenek. Tömör halhúsról van szó, kevés ipszilonszálkával. Ez alkalmassá teszi arra, hogy roston süssük, mártások tömkelegével kínáljuk, göngyöljük, nyársra fűzzük, pároljuk. Ennél az ételnél felhívom a figyelmüket a karalábé-burgonyasalátára, ami nagyon kiváló köret a halételekhez.
Elkészítése: A karalábét a burgonyával puhára főzzük. Megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk. A vöröshagymát karikára vágjuk, lesózzuk. A mustárt összekeverjük a fehérborecettel, olívaolajjal, borssal, majd összekeverjük a karikára szelt karlábéval és a burgonyával. Tépett fejes salátát keverünk hozzá. A tengeri halfiléket fűszerezzük, sóval, borssal, majd vajban, forró serpenyőben, így befűszerezve készre sütjük



Az édes élet jegyében

Hajtogatott bejgli

Tésztához: 50 deka liszt, 15 deka margarin, egy evőkanál cukor, másfél deci tej, egy csomag instant élesztő, 3 tojás sárgája, kevés só.
Diótöltelék: 20 deka darált dió, egy deci tej, 5 deka cukor, 5 deka mazsola, fél deci rum.
Máktöltelék: 20 deka darált mák, 5 deka cukor, egy deci tej, 5 deka mazsola, fél deci rum.

A margarint habosra keverjük a tojássárgákkal, majd hozzátesszük a lisztet, az élesztőt, a tejet, a cukrot és egy csipetnyi sót. Alaposan bedagasztjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, meghajtogatjuk. Két hajtogatás között félóráig pihentetjük. Háromszori nyújtás és hajtogatás után a tésztát négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd egyenként dióval, illetve mákkal megtöltjük. A széleit tojással körbekenjük. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a rudakat, egymástól 3-4 ujjnyi távolságra. Megszurkáljuk, tojással lekenjük a tetejüket, és tíz perc pihentetés után 190 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Diótöltelék: 20 deka darált dió, egy deci tej, 5 deka cukor, 5 deka mazsola, fél deci rum.
Máktöltelék: 20 deka darált mák, 5 deka cukor, egy deci tej, 5 deka mazsola, fél deci rum. Mindkettő úgy készül, hogy a hozzávalókat összekeverjük és tejjel leforrázzuk


Karácsonyi diós patkó

16 dkg vajat elmorzsolunk 28 dkg liszttel, majd hozzáadunk 1 ek porcukrot, csipetnyi sót, 2 tojássárgáját és 3 dkg langyos tejben felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúrjuk, hogy teljesen sima tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk és langyos helyen hagyjuk még kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket: 20 dkg cukorból kevés vízzel sűrű szirupot fôzünk. Hozzáadjuk 1 citrom reszelt héját, 8 dkg mazsolát, 1 cs. vaníliás cukrot és 20 dkg finomra őrölt dióbelet. Ha a töltelék túl lágy lenne, keverjünk hozzá 1-2 ek zsemlemorzsát vagy búzacsírát. A cipókat késfoknyi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk, mindegyik közepébe 1 kiskanál diótölteléket teszünk. Mindegyiket összesodorjuk és patkót formázunk belőle. Sütőlapra sorakoztatjuk a dióspatkókat, megkenjük tojással. Ezután 20 percig pihentetjük, majd újra megkenjük tojással. Végül közepesen meleg sütőben pirosbarnára sütjük.


Mandulás sütemény

Hozzávalók: 34 dkg vaj, 23 dkg cukor, 23 dkg őrölt mandula, 11 dkg rétesliszt, 6 tojás fehérje, 31 dkg porcukor, 6 tojás sárgája, 20 dkg darált mandula, egy csomag vaníliás cukor

A tésztához készítsünk elő 23 dkg vajat, 23 dkg cukrot, 23 dkg őrölt mandulát, 11 dkg réteslisztet, 6 tojás fehérjét. Az első krémhez kell 23 dkg porcukor és a 6 tojás sárgája. A második krémhez kell 11 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 10 dkg darált mandula. A sütemény tetejére kell még 10 dkg darált mandula és egy csomag vaníliás cukor. A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mandulát a liszttel, végül a habbá vert fehérjét is belekeverjük. Zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, és forró sütőbe tolva körülbelül 10 percig sütjük. Közben a porcukrot a tojások sárgájával kikeverjük, és az elősütött tésztára kenjük, majd ismét 10 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. A vajat a porcukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál vízzel leforrázott mandulát, és a kihűlt tésztára kenjük. Végül az egészet meghintjük a darált mandula meg a vaníliás cukor keverékével. A kész süteményt legalább egy napig hagyjuk állni, végül hosszúkás szeletekre vágjuk.


További recepteket talál a ZH KONYHÁJÁBAN! - Kattanjon rá! 


Kapható a Desszertek könyve

A 160 oldalas Desszertek könyve, amelybe olvasóink által beküldött receptek kerültek, csak édességekkel foglalkozik. A könyv fejezetei témák szerint különülnek el: krémek, pudingok, torták, szeletek, tekercsek, roládok és egyéb sütemények. A szakácskönyv ára 1990 forint, de Hűségkártyával mindössze 1490 forint. December 8-tól kapható a könyv a hírlapárusoknál, előfizetőink pedig megvásárolhatják kedvezményes áron ügyfélszolgálati irodáinkban, kézbesítőinknél.


IDE KATTINTVA megrendelheti a szakácskönyvet!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!