Minden régióban működik hajléktalanokat segítő diszpécserszolgálat

Mind a hat magyarországi statisztikai régióban, továbbá Budapesten is működtetnek a hajléktalanellátó szervezetek olyan diszpécserszolgálatot, amelyet 24 órán keresztül hívhatnak a bajbajutottak - közölte a nyugat-dunántúli régió diszpécserszolgálata csütörtökön.

MTI/AP

Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt zalai gondozóközpontjának koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy a hét végére várható, rendkívüli hideg idő miatt sok hajléktalan kerülhet krízishelyzetbe. Nekik nyújt segítséget a minden régióban működő telefonos szolgálat, amelynek munkatársai együttműködnek a hajléktalanellátó szervezetekkel, a mentőkkel, a katasztrófavédelemmel, a rendőrökkel és a civil segítőkkel.
   
A bejelentéseket követően a diszpécserek megszervezik a megfelelő ellátást, a helyszínre küldik a krízisautót vagy gondoskodnak az átmeneti elhelyezésről. Hozzátette, hogy a segítségre sokaknak szükségük lehet, hiszen a napokban kihűlés miatt Miskolcon már meghalt egy ember.
   
Kardos T. Ádám hangsúlyozta: fontos lenne, hogy mindenhol megismerjék a közvetlenül hívható telefonszámokat, mert a bajbajutottakhoz gyakran csak a rendőrökön, mentőkön vagy más szervezeteken keresztül jutnak el.
   
A nyugat-dunántúli regionális diszpécserszolgálat Zalaegerszegen működik, ide futnak be a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből érkező hívások. A régió három megyéjében mintegy 700 férőhelyet tudnak biztosítani a rászorulóknak, ebből 380 átmeneti szálláshely és 284 éjjeli menedékhely.
   
Az intézményekben ellátottak és az utcán élő hajléktalanok száma nagyjából 1500 lehet ebben a régióban, ők többnyire a nagyobb településeken élnek. A kistelepüléseken azonban igen nagy a látencia, ott még nehezebb megfelelő ellátást nyújtani a hajléktalanoknak, akik hegyi pincékben, fűtetlen házakban, bódékban húzzák meg magukat, ezért sokszor nehezebb megtalálni őket.
   
A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu oldalon, valamint a www.hajlektalan.info weblapon.
   
Az egyes régiókban az alábbi telefonszámokon fogadják 24 órán keresztül a krízishelyzetbe kerültekkel kapcsolatos bejelentéseket:
Budapest és Pest megye: Menhely Alapítvány, 1/338-4186;
Közép-Dunántúl (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye): Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Tatabánya, 34/511-028;
Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala): Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete, Zalaegerszeg, 92/323-000;
Dél-Dunántúl (Baranya, Somogy, Tolna): Támasz Alapítvány, Pécs, 72/233-169;
Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád): Magyar Vöröskereszt, Miskolc, 46/323-260;
Észak-Alföld (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg): Periféria Egyesület, Nyíregyháza, 42/504-618;
Dél-Alföld (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés): Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Kecskemét, 76/485-582.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!