Mérték, mit tudnak

ZH- Az iskolák 4., 6., 8. és 10. évfolyamos diákjai anyanyelvi és matematikai országos felmérést írtak szerdán. Legalábbis a többség, mert volt, ahol már kedden nekiálltak - szabálytalanul.

zaol.hu

Szerdán 2961 iskola összesen 4261 telephelyén több mint 400 ezer diák írta meg az országos kompetenciamérés feladatlapjait 8-tól 12 óráig. Kivéve a fővárosi Kincskereső Alapítványi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, ahol egy nappal korábban, már kedden megíratták a kompetenciamérés feladatsorait. A történtek miatt Oktatási Hivatal vizsgálatot indított. Az intézmény igazgatója a jogszabály, az intézménybe eljuttatott írásos útmutató és a feladatlap biztonsági csomagolásán lévő határozott utasítás ellenére már május 26-án megíratta a mérést. Az intézmény ezzel súlyos jogszabálysértést követett el.

Megyénkben viszont minden rendben ment. 

- Kicsit izgultak -  érzékeltette Makovecz Tamás, a Petőfi székhelyiskola igazgatója  a gyerekek hozzáállását.   - Minden iskola megkapja a bizonyítványát  - tette hozzá, utalva arra, hogy a  tantestület, a szaktanárok számára is fontos állomás ez, hiszen az értékelés során kiderül,  eredményeik alapján hogyan  teljesítettek az országos átlaghoz, illetve a különböző standardokhoz viszonyítva. Tavaly diákjaik a megyei jogú városok átlaga felett teljesítettek. Az értékelést egyébként viszonylag későn, a következő tanévben kapják meg az iskolák, az egyéni eredményeiket a diákok és a szülők is megtekinthetik.

A Deák-Széchenyi-középiskolában a 10. évfolyamon hat  szakközépiskolai és három szakiskolai osztály írta meg a felmérőt.  

Rozmán Sándor intézményvezető elmondta, bár későn kapják meg, de minden esetben kielemzik  az értékelést.  Hangsúlyozta, amíg a  szakközépiskolai osztályok rendre  az országos középmezőnyben teljesítenek, mi több, a Széchenyi-tagiskola diákjai országos átlag feletti eredményt érnek el matematikából, addig előfordult, egy-egy szakiskolai osztálynak nem sikerült teljesítenie valamelyik kompetencia területen  az elvárt szintet. 


Részlet a 4. osztályosok egyik feladatából:  

Hasonlítsd össze a kisbetűs és a NAGYBETŰS szavakat. Amelyik kisbetűs szónak van hasonló jelentésű NAGYBETŰS megfelelője, annak sorszámát karikázd be,  amelyiknek nincs, annak sorszámát húzd át. 

1.  eszményi     2.   ismer
KIMOND,           TÖKÉLETES

Forrás:Zalai Hírlap - Sinkovics Eta , MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!