Melegfelvonulás: nem betiltották, csupán nem engedélyezik

A rendőrség szerint nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem a rendezvényen részt nem vevők jogait is - olvasható a BRFK kedden közzétett határozatában, amelyet a június közepére tervezett budapesti melegfelvonulás kapcsán adott ki. A rendőrség hangsúlyozta, hogy nem betiltotta a felvonulást; annak megtartását azért nem engedélyezik, mert a szervezők által módosított útvonal ellehetetlenítené a térség közlekedését.

MTI


Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Szivárvány Misszió Alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett, és az eredeti bejelentésben szereplő útvonalát a szervező (a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér útvonallal) módosította, meghosszabbította.
   
A rendőrség szerint a módosító bejelentést a BRFK a gyülekezési jogról szóló jogszabálynak megfelelően  teljes adattartalommal értékelte. "A töretlen bírói gyakorlat alapján a bejelentéseket egészében kell elbírálni, nincs lehetőség valamely rész tudomásul vételére, illetőleg tiltására" - írták.
   
A jogi véleményezést követően beszerezték a BRFK Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztály szakvéleményét, amely – különösen a meghosszabbított útvonalra tekintettel – vizsgálta a módosító bejelentést.
   
Mint hangsúlyozzák: a rendőrség nem betiltotta a felvonulást, hanem - mivel a rendezvény áttervezett és így meghosszabbított útvonala miatt a közlekedés más útvonalon nem biztosítható - "a módosító bejelentéssel érintett rendezvény ezen útvonalon történő megtartását nem engedélyezik".
   
A budapestpride.hu honlapjáról letölthető részletes rendőrségi határozat - nemzetközi egyezményeket és alkotmánybírósági határozatokat is figyelembe véve - egyrészt foglalkozik a gyülekezési jog és a mozgásszabadság jogának együttes érvényesülésével, másrészt a felvonulás közlekedésre gyakorolt hatásával.
   
A határozat szerint a rendőrségnek kell mérlegelnie, hogy a két alapjogot - a gyülekezés és a mozgás szabadságát - a jogszabályok alapján tudja-e az adott helyszínen és időben biztosítani. "Amennyiben a két alapjog nem érvényesülhet egyszerre és a rendőrség a közlekedést más útvonalon nem tudja biztosítani, akkor a gyülekezési jogot a bejelentett rendezvény megtartásának megtiltásával korlátozhatja".
   
A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a vonulás (Hősök tere - Kodály körönd - Oktogon - Opera - Erzsébet tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér) a belváros fő gerincútvonalain történik, ezek forgalmának feltorlódása óhatatlanul magával vonja a keresztező utcák forgalmának feltorlódását is, amelyek alkalmatlanok a nagy mértékben megnövekedett gépjárműforgalom levezetésére.
   
A szakvélemény számos más megállapítást is tartalmaz, közöttük például azt, hogy az EU soros elnökség miatt is erre halad a hivatásos delegációs útvonal, ezért ezeken az útvonalakon ideiglenes forgalomkorlátozások lépnek életbe. Az év utolsó tanítási napja június 15-e, így a 18-i hétvége az első a nyári szünetben, ami még jobban megnöveli a szabadidős programokra érkezők számát - olvasható a szakvéleményben.
   
A Szivárvány Misszió Alapítvány, illetve több civil szervezet hétfőn közleményben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányát, hogy vegye tudomásul a felvonulás ismételt bejelentését, és tartózkodjon a gyülekezési törvény önkényes értelmezésétől.
   
Mint írták: a rendőrség az útvonal egy részére korábban már tudomásul vette a felvonulást, a meghosszabbított útvonalat azonban megtiltotta. A rendezvényen a résztvevők a tervek szerint a Hősök terétől az Andrássy úton át az Alkotmány utca végéig vonultak volna. Mint közölték: a rendőrséggel folytatott tárgyalásokon a szervezők tudomásul vették, hogy a Kossuth térre az Országgyűlés Hivatala területfoglalási engedélyt kért és kapott, így a rendőrség javaslatára a felvonulás végpontját az Alkotmány utca és Kossuth tér torkolatához tették át a szervezők.
   
"A tárgyalások konstruktív hangneme után megdöbbenve értesültünk az elbírálási határidő lejártának másnapján, hogy a rendőrség megtiltotta a felvonulást" - tették hozzá.
   
Különösen érthetetlen, hogy a hatóság a tiltásról szóló végzésben részletesen tárgyalja a forgalom akadályoztatását az Andrássy úton, miközben 2010 szeptemberében ez még nem okozott problémát - olvasható a hétfői  közleményben.
   
A melegfelvonulás betiltásával kapcsolatos hírre reagálva Schiffer András, az LMP frakcióvezetője - szintén hétfőn - azt közölte: pártja szerint döbbenetes és elfogadhatatlan, hogy a rendőrség a kormányváltás dacára folytatja a Medgyessy-Gyurcsány-kormányok alatt tapasztalható, a "gyülekezési joggal kapcsolatos ámokfutását", és "mondvacsinált" okból próbálják a polgárok szabadságjogait korlátozni.
   
A Szema - Liberális Párt a leghatározottabban elítéli a melegfelvonulás betiltását, elutasítja annak hazug és alattomos indoklását, s követeli a döntés felülbírálását - közölte a párt hétfőn az MTI-vel. Mint írták: a gyülekezési jog alapvető emberi jog, s éppen ezért a hatályos magyar alkotmány is védi. Az alkotmány előírásainak megfelelően a melegeknek is joguk van felvonulást tartani. Ezt a jogukat nem lehet "nevetséges indokokkal" megkérdőjelezni.
   
Tavaly július 10-én tartották a meleg méltóság menete elnevezésű felvonulást. A Budapest Pride melegfesztivál záróeseményén mintegy ezren vettek részt (a szervezők szerint ezerötszázan). A menet a Hősök terétől indulva az Andrássy úton haladt, és a tervezettnél hamarabb, az Oktogon helyett a Csengery utcánál fordult meg, mert az Oktogonnál ellentüntetők gyülekeztek, akik gyalázták a felvonulókat, de komolyabb rendbontásra nem került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!