Két halálos áldozatot követelt a baleset

Lenti - Nem biztosított elsőbbséget a védett úton haladó kamion számára egy osztrák rendszámú személyautó vezetője, s kihajtott elé a 86-os útra. Az ütközés során ketten hunytak el, a személygépkocsi sofőrje, illetve a mellette ülő női utas.

Gyuricza Ferenc

A baleset a 86-os főút déli szakaszán, a csesztregi elágazónál történt, néhány perccel délelőtt 11 óra után. A Mercedes A160 típusú személygépkocsival közlekedő idős pár Lenti irányából érkezett abba a négyes kereszteződésbe, ahol a közlekedőket jelzőtábla kötelezi a megállásra, a sofőr azonban ezt figyelmen kívül hagyta. A Rédics irányából Zalalövő felé tartó szlovák kamionos éppen akkor ért oda, elkerülhetetlen volt az ütközés. A klímatechnikai berendezéseket szállító teherautó pontosan oldalba kapta a Mercedes-t.

- Megállás nélkül hajtott ki elém a személygépkocsi vezetője, hiába próbáltam fékezni és kormányozással kitérni - mondta a láthatóan megrendült fiatal szlovák sofőr, aki hozzátette, nem ment gyorsan. Hogy pontosan mennyivel, azt majd a hatósági vizsgálat tisztázza. Egy bizonyos, az érintett szakaszon éppen munkások dolgoztak, ezért ott 40 km/órás sebességkorlátozás volt érvényben. Ezt nemcsak a baleset helyszíne előtt mintegy két kilométerrel található tábla jelezte egyértelműen, hanem az útkereszteződés mögött is elhelyeztek egy hasonló táblát.

Maga a helyszín a kamionos szemszögéből nézve nem túl jól belátható. Miután közvetlenül az útkereszteződés előtt az jobb oldalán fás-bokros terület van, így a sofőr csak akkor vehette észre az érkező személyautót, amikor az már megérkezett a csomóponthoz. Az osztrák sofőr elől a fák ugyancsak takarták a kilátást, jobbra jól belátható volt a kereszteződés, viszont a neki balról érkező tehergépkocsit előre nem észlelhette.

- A munkánkra figyeltünk, ezért csak egy hatalmas csattanásra kaptam fel a fejem. Annyit láttam, hogy a személyautó röpül a levegőben. Odaszaladtunk, hogy segítsünk, de az utason már nem lehetett, ő azonnal meghalt. A sofőr még élt, ezért rögtön hívtuk is a mentőket - tette hozzá az egyik munkás, aki szerint olyan hirtelen történt minden, hogy a teherautó sofőrjének már nem volt ideje dudálni. Az éppen felújítás alatt lévő 86-os útra burkolati jeleket festő munkások szerint nem telt el három perc a riasztástól számítva, s már érkezett a segítség. Előbb a mentők jöttek, aztán a tűzoltók is, az életveszélyes állapotban lévő sérültet ugyanis úgy kellett kivágni az összeroncsolódott járműből. Közben a mentőhelikopter is megérkezett, a földi és a légi személyzet együttesen próbált segíteni a férfin. Hosszú ideig, talán több, mint egy órán át próbálták őt újraéleszteni, illetve stabilizálni állapotát, s volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, erőfeszítésük sikerrel jár. A mentőhelikopterbe még betették, ám a légijármű már nem szállt fel vele, ugyanis az ismételt újraélesztési kísérlet eredménytelenül ért véget. Úgy tudjuk, az ütközés során a férfi és a nő is olyan - többek közt belső, koponya- és egyéb - sérüléseket szenvedett, amelyek az élettel összeegyeztethetetlenek.

Közben a baleset helyszínen megkezdték a helyszínelést, így a rendőrök a 86-os út érintett szakaszát a forgalom elől teljesen lezárták. A közlekedőket Rédicsnél és Pórszombatnál terelték el, de a keresztező alsóbbrendű úton, a Lentiből Csesztreg felé tartókat is elterelték, nekik Lentikápolna, majd Kerkabarabás érintésével Zalabaksa felé kellett továbbhaladniuk. Az útzár feloldásáról a Zala Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője, Salamon Róbert alezredes délután három órakor tájékoztatta lapunkat.

A baleset eseményeiről a helyíszínről informáltuk olvasóinkat. Részletek ITT!

A baleset helyszínén készült fotókat ITT nézheti meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!