Hurrá nyaralunk! Irány Horvátország - hússal felpakolva

ZH - Vége a szankciónak! Csütörtöktől akár 10 kilogrammnyi húst, csecsemőtápszert, bármennyi fűszert és egy rakás pékárut vihetünk magunkkal, ha Horvátország felé vesszük az irányt.

zaol.hu

Jelentősen enyhülnek ugyanis  Horvátországban a beviteli vámszabályok, így az európai uniós, tehát a magyar állampolgárok is az eddiginél jóval nagyobb mennyiségben vihetnek magukkal élelmiszert.


A magyar turisták május 21-től úgy utazhatnak Horvátországba, mintha csak az Európai Unió valamely tagállamába mennének - Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője foglalta így össze azoknak a változásoknak a hatását, melyeket a szomszédos ország az új szezonra, május 21-ei hatállyal életbe léptet. 

A változásoknak köszönhetően egyes élelmiszerfajtákból 10 kilogrammnyit is bevihetnek az utazók.  Például 10 kilogrammnyi húst, tejet, illetve az ezekből készült termékeket pakolhatunk az autó csomagtartójába, ha Horvátország felé vesszük az irányt.

Szintén ekkora mennyiséget vihetnek be az uniós polgárok csecsemőtápszerből és csecsemőételekből, továbbá "különleges táplálkozási igény kielégítését szolgáló élelmiszerekből", amennyiben azok nem igényelnek hűtést és el vannak látva a gyártó védjegyével, az éppen használatban lévő terméken kívül pedig a többi áru csomagolása sértetlen.

Azonos feltételekkel ugyancsak 10 kilogramm vihető be Horvátországba az unióból olyan eledelekből, amelyet egészségügyi okokból adnak az állatnak.

Valamennyi külföldi állam polgárára vonatkozóan személyenként 20 kilogrammnyit lehet Horvátországba vinni friss, szárított, főtt, marinált vagy füstölt halból, egyes kagylófélékből, mint például a scampi és a homár, a nem élő kagylóból és a nem élő osztrigából, továbbá belsőleg tisztított halból.

Az új szabályozás alapján ellenőrzés nélkül, korlátlan mennyiségben vihető be kenyér, sütemény, keksz és cukrásztermék, továbbá édességek, ha mindezek nem tartalmaznak húst. 

Bármekkora mennyiséget lehet bevinni a végfelhasználó számára becsomagolt élelmiszeradalékokból, húskivonatokból és húskoncentrátumokból, hallal töltött olívabogyóból, tésztából, levesekből és fűszerekből, azzal a feltétellel, ha azok nem tartalmaznak húst.

Más élelmiszertermékeket is korlátlanul vihetnek magukkal külföldiek Horvátországba, ha a termékekhez nem használtak fel friss vagy feldolgozott húst és tejtermékeket, és csak 50 százaléknál kisebb mértékben tartalmaznak feldolgozott tojást vagy halászati terméket.

Forrás: MTI, Zalai Hírlap - Varga Andor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!