Hitelek a megyei önkormányzatoknál

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége 600 milliárd forintnyi önkormányzati kötvény visszafizetésének egy évvel való elhalasztását szeretné. Ez ügyben a szervezet levélben fordult a kormányfőhöz.

Sámel József

A magyar önkormányzatiság fennállása 20 éve alatt talán most éli legkritikusabb időszakát, hiszen a hozzájuk érkező központi normatív támogatások folyamatosan csökkennek, közben tartalékaik kifogytak, noha a rájuk bízott feladat (iskolák, kórházak, idősotthonok fenntartása) nem csökkent.

Közismert, a hazai önkormányzatok problémáik megoldására 2006-2007-ben jórészt svájci frankban vettek fel hiteleket, bocsátottak ki kötvényt, többnyire az uniós strukturális alapokból érkező finanszírozások önrészes társfinanszírozására, ám azóta a forint 30 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben. A híradások szerint legnehezebb helyzetben a megyei önkormányzatok vannak.

- A Zala Megyei Önkormányzat nem csatlakozott a szóban forgó levélhez, mivel a mi esetünkben a tőketörlesztés nem okoz gondot, tekintve, hogy nem váltottunk át minden frankot forintra, a tartalékok pedig rendelkezésre állnak a törlesztéshez - mondta dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés alelnöke érdeklődésünkre.

A megyei önkormányzat négy éve 3,5 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt.

- Az intézmények fenntartása, természetesen komoly erőfeszítés nyomán, de rendben van, nincs szó például kifizetetlen bérekről. Gondos gazda módjára próbálunk eljárni - folytatta dr. Pál Attila alelnök, hozzátéve, bár még nem lehet biztosat tudni az őszre tervezett önkormányzati törvény módosításáról, Zala is üdvözölné, ha néhány terhet levenne a vállukról az állam, így a területfejlesztésre fordíthatnák a pénzüket.

A kanizsai önkormányzatnak közel 13 milliós svájci frank hitele van, ami a jelenlegi árfolyamon számolva több mint 3 milliárd forintos adósságot jelent. Mint azt Karádi Ferenc alpolgármester elmondta: az önkormányzat eddig pontosan fizette a törlesztőrészleteket, s a jövőben is erre törekszik.

- A hitelek tőketörlesztésének felfüggesztése egyelőre csak javaslat - mondta az alpolgármester, aki szerint akkor kell elgondolkodni ezen a lehetőségen, ha a kormány dönt e kérdésben.

A zalaegerszegi önkormányzatnak nincs svájci frankban felvett hitele.



Közélet rovat



Gazdaság rovat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!