Hideg meglepetés autósoknak

A víz rendkívül kellemetlen meglepetéseket szerezhet az autósoknak télen és most ne csak a lefagyott utakra, a nyithatatlanná váló ajtókra gondoljunk.

Arany Gábor

Az üzemanyagba került nedvesség jégdugója miatt működésképtelenné válhat a motor. Ha arra gyanakszunk, hogy víz is kerülhetett a tankba, még a nagy fagyok beköszönte előtt öntsünk egy üveg denaturált szeszt a tartályba. Az alkohol jól keveredik a vízzel és ily módon kiégethető az üzemanyagrendszerből. A jég azonban másként is megfojthatja az erőforrást. A rövid városi utak alatt ugyanis nem tud sem a motor, sem a kipufogórendszer kellően felmelegedni. Ennek egyik jele, hogy a távozó füstgázból kicsapódó nedvesség kicsorog a kipufogócső végén. Szélsőséges esetben azonban a rendszer legmélyebb pontján annyi összegyűlhet belőle, hogy végül nem engedi a gázokat sem távozni, mert a nagy hidegben belefagy és leszűkíti, akár el is zárhatja. Ilyenkor indítás után röviddel a motor erejét veszti, gyenge marad vagy lefullad. Ennek elkerülésére időnként tegyünk hosszabb utat, hogy a kipufogódobok teljesen átmelegedjenek, a víz kipárologjon belőlük. Latyakos időben sokat segít a gumiszőnyeg, de néha nem elég a kapacitása. Néhány összehajtott újság a lábunk alatt azonban könnyen összegyűjti a hólét.  

Lóerő rovatunk további hírei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!