Ha nincs gép, nincs dráma? Pró és kontra érvek a nyerőautomaták betiltásáról

Zalaegerszeg - Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek nagy többsége támogatja a pénznyerő-automaták betiltását, úgy tűnik tehát, politikailag vállalható döntést hozott a múlt héten a kormány.

Horváth A. Attila


Jóllehet a kinyilvánított célokkal könnyű egyetérteni - a nélkülöző családokban ne a játékgépeket etessék a gyerekek helyett -, a végrehajtás módja már súlyos kérdéseket vet fel. Egyrészt nem nagyon fordul elő, hogy egy legálisan működő iparágat (az állami érdekeltségek kivételével) két nap alatt teljes megsemmisülésre ítéljen a kormányzat, amely ráadásul nemzetbiztonsági kockázatra és a törvényalkotást befolyásoló lobbikra hivatkozik magyarázatában. Másrészt ez az iparág jelentős átalakulásra készült éppen, a tavaly ötszörösére emelt adóteher miatt a gépek zöme már el is tűnt a vendéglátóhelyekről.

A veszteségeket leírni kénytelen vállalkozók a tavaly ősszel módosított szerencsejáték-törvény alapján, jelentős beruházásokkal elkezdték az átállást az online alapú üzemelésre. Ezzel az új, akkor még progresszívnek nevezett megoldással az adóelkerülést kívánta akadályozni a kormány, a NAV ugyanis élőben követhette volna a gépek pénzforgalmát. Aztán a múlt heti döntés mindent felülírt. De miért?

- Hasonló tartalmú törvényjavaslat már 2003-ban és 2009-ben is készült, de különböző lobbicsoportok elérték, hogy végül ne kerüljön napirendre a parlamentben. Most a miniszterelnök, a kormány és mindenki a konzervatív oldalon úgy ítélte meg, tarthatatlan, hogy sok ember ilyen gépekben helyezi el a havi bevételei nagy részét. A családok és a gyermekek védelmében volt szükség a törvénymódosításra - reagált Vigh László országgyűlési képviselő, a Fidesz egerszegi választókerületi elnöke, aki maga is támogatta, hogy a legrövidebb idő alatt érvényesítsék a tilalmat. Mint mondta, nem ismer olyan indokot, ami miatt érdemes volna megtartani ezt az ágazatot. 

- Az iparág érdekképviseletei több indokot említettek: a költségvetésből hiányozni fog több tízmilliárd forint, a munkaerőpiacról pedig rengeteg álláshely - vetettük fel.
- Érdemes végiggondolni, mi lesz a pénzzel, amit az emberek nem a játékgépbe szórnak ezentúl. Ha például a gyerekeknek cipőt vesznek, vagy különórát fizethetnek, akkor ez az összeg más csatornákon visszajut a gazdaságba. Rendre hasonló dilemma kerül elő a dohánytermékekkel kapcsolatban is: amikor szigorításról van szó, sokan a munkahelyek megszűnésével érvelnek, de azt figyelmen kívül hagyják, hogy az egészségügyben mennyit költ az állam a dohányosokra. Én bízom abban, hogy az a néhány ember, aki kizárólag a játékgépekből élt eddig, megtalálja számítását az élet más területén - fogalmazott Vigh László. A képviselő a nemzetbiztonsági kockázattal kapcsolatban elmondta: e témával a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozott, így ő a részleteket nem ismeri és államtitok lévén nem is beszélhetne azokról, de bizonyára indokolt volt Lázár János felvetése.

A szerencsejáték lélektanáról szakmai vita is kibontakozott a napokban: az egyik álláspont szerint ha nincs játékgép, nincs lehetőség a pénz elszórására sem, míg mások azt mondják, aki függőségben szenved, új módot talál majd a költekezésre. Dr. Milei Gyöngyi pszichiáter szerint mindkét állításban van igazság:

- A játékszenvedélynél az alkalom csábításának nagy a jelentősége. Ha a lehetőség megszűnik, olyan drámai esetek sem fordulnak elő, amelyekről gyakran hallunk. Ám ettől nem gyógyul meg a beteg, a játékszenvedély ugyanis a feszültség levezetésének módszere, így a helyére más függőség léphet. Talán nem az alkohol, inkább az internetes vagy egyéb szerencsejáték. A pszichiáter hangsúlyozta: különbséget kell tenni a játékosok között, hiszen aki ritkán, alkalmi kikapcsolódásképpen bedob az automatába egy kis pénzt, még nem szenvedélybeteg. Ahogyan az az ember sem alkoholista, aki időnként megiszik egy pohár sört.

Hasonló álláspontot képvisel az a két egerszegi játékgép-üzemeltető vállalkozó is, akik név nélkül nyilatkoztak lapunknak. Mint mondták, demagógnak tartják a kormány kommunikációját, hiszen az átlagjátékos nem szenvedélybeteg, és egyáltalán nem jellemző, hogy a legszegényebbek segélyeket szórnak a gépekbe. Ha pedig egyes szélsőséges esetek alapot adnak egy ilyen lépéshez, akkor hasonló elven a sportfogadást vagy az alkoholt is be lehetne tiltani.

- Iszonyúan becsapottnak érezzük magunkat a tavaly novemberi ígéret után; sok év munkája veszik most semmibe egyik napról a másikra. Nem csak az üzemeltetők mennek tönkre, hanem rengeteg vendéglátóhely bezár, a gépek gyártói, a szerelők, az engedélyezéssel és méréssel foglalkozók és ezeknek az embereknek a családtagjai is bevétel nélkül maradnak. Az Európai Unióban ilyen lépésre nem volt példa - fogalmazott az egyik vállalkozó, aki elmondta: egy presszót biztosan becsukni kénytelen a történtek miatt. Ugyanígy nyiltakozott a másik cégvezető is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!