Ha leégünk a napon...

Strandidőben könnyen előfordul, hogy hiába kentük le magunkat fényvédő krémmel, az erős napsugárzás hatására szinte észre sem vesszük, s pillanatok alatt pecsenyepirosra sülünk... Mindezt jobb megelőzni, de ha már megtörtént...

Sinkovics Eta

- Ha leég a bőrünk, bepirosodik, érzékennyé és fájdalmassá válik. Súlyosabb esetben pedig hólyagok is keletkeznek rajta - kezdte válaszát Dobribánné dr. Fekete Anikó bőrgyógyász-kozmetológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy napozás előtt töltsük fel szervezetünket antioxidánsokkal. Az E- és C-vitamin, valamint a béta karotin nemcsak mérsékli a leégést, hanem segít abban is, hogy a szervezet minél hatékonyabban kiküszöbölje az UV sugarak károsító hatását. A napégés okozta tünetek enyhítésére gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémeket, köztük aloe verát tartalmazókat javasol a szakorvos. Hűsítő és nyugtató hatásúak a gyógyszertárakban kapható, égési sérülésekre használatos spray-k, illetve olyan szerek, amelyek a hámosodást elősegítik.

- A felhólyagosodott bőrre a hidegvizes borogatás, fürdő ajánlatos. A ruházat legyen laza, sőt, az a legjobb, ha egyáltalán nem éri textil az érzékeny testrészt. Ha mégis, akkor törekedjünk arra, hogy az fehér pamutholmi legyen - tanácsolta a bőrgyógyász. Hozzátette, amennyiben nincs otthon semmiféle szer, krém, általában hideg tejföllel szokták az érzékeny bőrt nyugtatni. Fontos, hogy árnyékos szobában pihenjünk le, és gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Ha a leégést szédülés, hányinger kíséri, ezek tüneti kezelést igényelnek.

- Nem egyformán reagálunk a napsugárzásra. Mindenkinek ismernie kell a bőrtípusát, és ennek megfelelően ajánlatos a napon tartózkodnia. Köztudott, hogy 11 és 15 óra között óvakodni kell az agresszív UV és UV-B sugaraktól, mert nagyon hamar, akár húsz perc alatt is leégést okozhatnak. A víz, a sziklafelület és a homok fokozottan visszaveri a napfényt, s jelentős a károsító hatásuk - hívta fel a veszélyekre a figyelmet Dobribánné Fekete Anikó.

 Életmód rovatunk további cikkei itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!