H1N1: átmenetileg bezárnak az oltópontok (frissítve)

Február 4-én, csütörtökön átmenetileg bezárnak az oltópontok, ahol a lakosság térítés ellenében juthatott hozzá a H1N1 vírus elleni vakcinához - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

MTI/AP

Székely Tamás közlése szerint az oltóhelyeken összesen valamivel több mint 92 ezren kapták meg az új vírus elleni oltást. (Az országban november végén kétszáz helyen, kórházakban, rendelőintézetekben és az ÁNTSZ-kirendeltségeken nyíltak oltópontok, ahol háromezer forintért adták be az oltást.)
   
A szakminiszter beszámolt arról is, hogy az elmúlt héten 15.400-an jelentkeztek orvosnál influenzaszerű tünetekkel, ez 8 százalékos emelkedést jelent a kétheti adatokhoz képest.
   
Székely Tamás az oltópontokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ország hét pontján továbbra is kérni lehet a H1N1 vírus elleni vakcinát. Ezek az ÁNTSZ-nek azok a regionális intézetei, ahol a külföldi utazásokhoz szükséges egyéb oltások is megkaphatók.  

A bezárás mellett azért döntöttek, - folytatta - mert ezeken a helyeken csökkent az oltást kérők száma. Amennyiben újra megnő az érdeklődés, újranyitják ezeket a helyszíneket - tette hozzá.   

A miniszter beszámolója szerint Magyarországon eddig több mint 353 ezren betegedtek meg influenzában, s az újinfluenza elleni oltást megközelítőleg 3 millióan kapták meg Magyarországon. Ezzel az "átoltottsági" aránnyal Magyarország az Európai Unióban a negyedik helyen áll Svédország, Finnország és Norvégia után. 

Kérdésre válaszolva elmondta, úgy véli, megérte az intézményeknek üzemeltetni az oltópontokat, mert ezen  intézmények másfél millió forintot kaptak egy hónapra. 

Székely Tamás közölte, hogy az iskolaorvosok is - hasonlóan a háziorvosokhoz - visszamenőleg megkapják az oltásonként járó 200 forintot. Az október 15-től lejelentett eseteket finanszírozzák. 
Kiemelte: az új vírus elleni védőoltás továbbra is kérhető a háziorvosoknál és a patikákban.

Magyarországon 112 ember halála hozható összefüggésbe az új típusú influenzával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!