Filmajánló: Kebelbarátot keresek, spandizunk?

Ha romantikus vígjátékot nézünk, erre számítunk: a fiú és a lány találkozik, szerelmesek lesznek, jön egy konfliktus, ami megoldódik és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Voltaképpen itt sincs ez másként, csak itt a két főszereplő férfi és a szerelem helyett a barátság van terítéken. John Hamburg Spancserek című vígjátéka nem mutat többet annál, amit ígér: másfél órás visszafogott szórakozás, néhány igazán eltalált poénnal és alapvető igazsággal.

Horváth Viktória

Peter Klaven ingatlanügynök az a fajta férfi, akit minden lány kíván magának, legalábbis gondolatban. Gyakorlatban nem biztos. Ő a  Nagy Ő, tökéletes, mindent megteszt a szeretett nőért. Mégis ő érzi magát szerencsésnek, amikor a kiválasztott hölgy, Zooey (Rashida Jones) igent mond. Ám tudjuk, hogy tökéletes férfi nincsen, így a lány is furának tartja, hogy vőlegényének nincsenek barátai, aggodalmának hangot is ad, miközben Peter a habos kakaócsodát szolgálja fel a barátnőknek. Hősünk rájön, eddigi életét nők között töltötte, nincs egy igazán tökös barátja, akit most vőfélynek hívhatna, így spandikra (spant, barátot  kereső randira) kezd járni .

Paul Rudd a Spinédzserek (áthallás) és a Jóbarátokbeli szerepe óta remekül hozza a kissé papucspasi figuráját, aki szerint Az ördög Pradat visel a csúcsfilm, akinek a menyasszonya a legjobb barátja  és még a meleg öccse is férfiasabb nála, aki így remek tippeket tud adni a pasik befogásához. Tökéletes ellentétét játssza  remekül  Jason Segel a bundáscsizmás, tengerparti életművész Sydney szerepében. Az ápolatlan külső és ordenáré modor mögött igazi barát lapul, aki a spanjáért mindent megtesz, ha kell megvereti magát Hulk-kal, ha kell, kiplakátolja a várost és mindig kimondja, amit gondol, akármilyen gusztustalan is az. A film nevető faktorán már csak emelni tudnak a jól kitalált mellékszereplők: a legjobb barátnő, aki a szingli élet szóvivője és a házas barátnő enyhén antiszociális férje, akinek egyetlen mondatában három sértés és két káromkodás van.

Általános igazságokat is felvonultat a film: nők és férfiak nem sportolhatnak együtt, a szakítás legfájdalmasabb része, hogy a Lost sorozat évadjait vissza kell kérni; mikor látható egy férfi testtartásán, hogy az első randin van-e épp. Világmegváltó gondolatokat ne várjunk, csak egy mozis kikapcsolódást. Vasárnap este a párunkkal, amikor úgysincs semmi a tévében.



További ajánlások, filmkritikák, mozi-hírek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!