Figyelem! Elsejétől bekeményít a rendőrség - tízezreket kóstál az öv, a gyerekülés, a bukó meg a mobil

Zalaegerszeg - Megváltoznak 2009. augusztus 1-jétől az eljárási szabályok és ezzel együtt a kiróható bírságösszegek az autósok esetében a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint a mobiltelefon használatára, míg a motorosoknak a bukósisakra vonatkozóan.

zaol.hu

Az eddigi eljárás alapján e szabályszegések szabálysértésnek minősültek, így az intézkedő rendőr:

- figyelmeztetett,
- helyszíni bírságot szabott ki, vagy
- szabálysértési feljelentéssel élt

A felsorolt szabályszegéseket azonban a jogalkotó kivette a szabálysértések közül és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény kereteibe helyezte át, így augusztus 1-jétől a figyelmeztetés és a helyszíni bírság a fenti szabályszegések esetében nem alkalmazható.

Minden olyan szabályszegés esetében, mint a fent felsoroltak, közigazgatási eljárást kell kezdeményezni.

A  fenti szabályszegések elkövetése esetén kiszabandó közigazgatásibírság-összegeket, amelyek a következők:

- Menet közben kézben tartott mobiltelefon használat miatt lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton vagy autópályán 20 ezer forint.

- A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt lakott területen 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer forint, autóúton vagy autópályán 45 ezer forint.

- A biztonsági öv használatának elmulasztása miatt a vezető és a jármű utasa(i) is felelős(ek), a bírság mindkét esetben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint.

- Motorkerékpár-bukósisak használatának elmulasztása miatt a vezető és a jármű utasa(i) is felelős(ek), a bírság mindkét esetben lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint.

A közigazgatási bírság kiszabása esetén közúti közlekedési előéleti pont kiszabására nem kerül sor, a szabályszegések nem tartoznak az objektív felelősség hatálya alá, tehát a gépjárművek mindenkori vezetői és egyes esetekben az utasa(i) a felelősek – tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!