Felhőszakadás Muraszemenyén, özönvíz Lenti-Mumorban! (képekkel frissítve 20.16)

Muraszemenye/Lenti-Mumor - Vasárnap kora délután két óra leforgása alatt 41 milliméter csapadék hullott Muraszemenyére, a víz elársztotta a a falucska utcáit. Pár órával később hasonló történt Lenti-Mumorban is, garázsokat, ólakat, pincéket öntött el az esőlé.

Szalabán Attila

Nem voltak boldogok az ott lakók Lenti-Mumorban vasárnap késő délután: az özönvízszerű esőzéstől megteltek a városrész csatornái, a csapadék nem kímélt autót, garázst, pincét, sőt állatot sem, pillanatok alatt minden tele lett esővízzel. A remélhetőleg soha vissza nem térő természeti jelenség után történteket Gyuricza Ferenc kollégánk örökítette meg.



















Muraszemenyén a két óra után lezúdult hatalmas mennyiségű csapadékot a csatornahálózat képtelen volt elvezetni, a víz az utcákon hömpölygött, befolyt a portákra is. 

Stefanecz Mária polgármester  elmondta: a szombaton tetőzött Mura áradásától megmenekült a falu, de a mintegy egy órán át szakadó eső szinte minden utcát elöntött. A sáros áradat 30-40 centiméter magasságban hömpölygött az utakon, járdákon.


A tűzoltók több utcában is szivattyúkkal emelték ki a csapadékot a mélyebben fekvő területekről, egy másik berendezéssel pedig a Mura gátján emelték át. A falu Kossuth, Rákóczi és Ady utcájában több tucatnyi ház került víz alá, udvarokat, telkeket öntött el a sáros folyam. 



A polgármester és a kárelhárításon dolgozó tűzoltók szerint az elöntés oka az lehetett, hogy a Mura a magas vízállás miatt nem tudta befogadni az újabb csapadékot, a talajvíz szintén nagyon magasan áll, és az átázott földek sem tudták már elnyelni az esőt.



Szerencsére kiköltöztetni senkit nem kellett.

Fotók: Szalabán Attila, Gyuricza Ferenc

További képek a zalai helyzetről képgalériánkban. Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!