Fáskamrák titkos kincsei

A történettudomány malmai olykor mégis elég gyorsan őrölnek. Olvasóink emlékeznek, néhány hete találkozhattak egy doni napló szerzőjével. A napló feldolgozása most napvilágott látott a Hadtörténelmi Közleményekben.

Arany Horváth Zsuzsa

Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója jegyzi a feldolgozást, melyben a betegszállítónak kiképzett Szabó József 1942-ben megkezdett doni, Oroszországban papírra vetett naplóját adja közre, a hazatérvén kereskedőként dolgozó férfi katonaéletének felidézésével, az idevágó eddig ismert történeti tények összefüggéseibe helyezve. A térképet is tartalmazó napló másolata egyébként 1992 óta gazdagítja a megyei levéltár gyűjteményét, ám a feldolgozásra csak most került sor.


A patinás, 1888 óta folyamatosan megjelenő Hadtörténelmi Közlemények mondhatni kapva kapott az íráson, hiszen éppen beleillett az idei júniusi szám tematikájába, hiszen ebben köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Dombrády Lorándot, a hadtudományok neves doktorát, aki a második világháború hadtörténetének mértékadó specialistája. Egyébként a szakfolyóiratban ő maga épp - a doni korszakról szóló - a Pergőtűz című Sára Sándor-filmben hallható emlékeket veti össze a történeti tényekkel. Ennek a tanulmánynak kiváló kiegészítője lett Molnár Andrásnak Szabó József naplójáról szóló forrásközleménye.

Amivel csütörtökön útra keltünk Zalaegerszegről Hahótra, s nagy megilletődöttség mellett átadtuk a folyóiratot annak, aki így maga is a történelem része lett. Szabó József nemkülönben elérzékenyült volt, s háláját fejezte ki Molnár Andrásnak. Megtudtuk, a két hónapja megjelent cikkünk után számosan keresték fel őt telefonon, de a megyeszékhelyről még diákok is érkeztek, hogy meghallgassák háborús emlékeit. A 92 éves Józsi bácsi tegnap rendetlenkedő vérnyomásával bajlódott, de így sem hagyta el a naplóban is tetten érhető szelíd humora:


- Már az éjszaka éreztem, nincs rendben a rendszer - mutatott a szívtájra.

A Zala Megyei Levéltár Szabó József emlékei mellé másokét is szeretné felsorakoztatni, az igazgató e napokban is folytatja a kutatásokat a Dont megjárt zalaiak, illetve még élő hozzátartozóik után. Sikerei számosak: Keszthelyről a napokban kapta meg Tumbász Gyula frontnaplóját, fotóit, valamint Eger Zsigmond - fáskamrából előkerült - felbecsülhetetlen értékű doni fényképgyűjteményét. A naplót és az albumokat a frontkatonák lelkes hozzátartozójától, Gyula testvérétől, Zsigmond sógornőjétől, Polozgai Ernőnétől kapta meg Molnár András. Az idős hölgy nemes gesztusát nem lehet eléggé nagyra becsülni, hiszen a dokumentumok eredetijét ajándékozta a levéltárnak.

Az e tárgyban 2012-re tervezett különleges kiadványhoz a történész mostantól a Zalai Hírlapon keresztül is várja további jelentkezők dokumentumait.


Hadtörténeti Közlemények
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 1888-ban alapított, az eredeti címlappal megjelenő negyedéves folyóirata, mely a magyar és a kapcsolódó egyetemes hadtörténelem új kutatási eredményeit teszi közzé. Magyarország egyik legrégebbi társadalomtudományi orgánuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!