Ellenőrzés a földek védelmében

Zalaegerszeg - Kézi számítógép (PDA), műholdas helymeghatározó (S), térkép és terepjáró. Ezek az alapvető eszközök a határszemlékhez, amelyeket minap kezdtek meg a zalai földhivatalok munkatársai.

MTI

Messziről zöldellő rétnek látszik, azonban a térkép szerint szántó az erdő szélétől a Foglár-patakig nyúló terület. Gyűrűs határában járunk Karamán Alfonz társaságában.

A zalaegerszegi körzeti földhivatal birtokpolitikai osztályvezetője leállítja a terepjárót, hogy közelebbről szemügyre vegye a mezőt. Nos, a kimutatás pontos, nincs szó művelésiág-változásról, a sok hektárnyi területen lucernát termeltek korábban, csak már rendkívül elgazosodott, így messziről ez nem derülhetett ki.

- Tisztázni kell azonban a tulajdonos vagy használó szándékait, mert ilyen gondozatlanul nem maradhat, évente legalább 2-3 alkalommal gyommentesíteni kell - fogalmazta meg észrevételét az osztályvezető.

A települések elöregedésének egyik következménye sajnos, hogy a határra is kevesebb figyelem, erő jut. Ez azonban nem járhat a termőföldek teljes elhanyagolásával, és az egyes ingatlanok művelésiág-változása esetén bejelentési kötelezettség terheli a földrészlet tulajdonosát, illetve használóját. Tehát a földhasználó a választása szerint hasznosíthatja a termőföldet rét, szántó, legelő és a többi művelési ágban, kötelezettség akkor terheli, amikor az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett művelési ágat megváltoztatja. Erről a bejelentést a megvalósításától számított 30 napon belül meg kell tenni a földhivatalhoz.

Az ennek betartását is ellenőrző határszemlék a megye erdő nélküli termőterületének 20 százalékára terjednek ki, ilyenkor vetik egybe a nyilvántartásban szereplő adatokat a valósággal, s ellenőrzik a mezőgazdasági termelésre alkalmas, így nyilvántartott területek hasznosítását. Ennek pedig egyik fő oka, hogy a gondozatlanul hagyott területek a legfőbb gyomforrások és fertőzési gócok. Fontos tudni, hogy július elsejéig mindenhol el kell végezni a parlagfű-mentesítést, mert utána már nincs mentség, bírságolás következik. Tavaly például az egerszegi körzeti földhivatal munkatársai 200 hektár fertőzött területet találtak az ellenőrzések során.

A határszemlékről egyébként értesítik a társhatóságokat és a polgármesteri hivatalokat, így a lakosság is tájékozódhat ezek menetrendjéről. 

Május közepétől egy hónapon át a megyeszékhely térségében és további 13 településen 10.706 hektárt ellenőriznek a helyszínen. Ennek következménye is lehet, mert a művelésiág-változás bejelentésének elmulasztása esetén tízezer forint földvédelmi bírság szabható ki, a hasznosítási kötelezettség elmulasztásakor pedig a földrészlet aranykorona értékének kétezerszerese a földvédelmi bírság mértéke, tudtuk meg. 

A termőföld engedély nélküli más célú hasznosítása esetén az igénybevevő - vagy felderítettség hiányában a tulajdonos - kötelezhető az ingatlan-nyilvántartás szerinti eredeti állapot helyreállítására, s e mellett földvédelmi járulékot és földvédelmi bírságot kell megfizetnie. A földvédelmi járulék a földminőségtől függően négyezertől 92 ezer forintig terjedhet aranykoronánként, a bírság ennek a háromszoros szorzata, tudtuk meg az osztályvezetőtől.

- Ezért bármilyen tevékenység megkezdése előtt, például építkezés, út kialakítása, építőanyag deponálása és hasonló esetben érdemes engedélyt kérni a földhivataltól, mert ezzel el lehet kerülni a bírságot. Az kisebb probléma, ha egy-egy dokumentumot nem csatolnak a kérelemhez, hiánypótlással ezeket pótolni lehet - szólt a tanács.

Gyakori hiba ugyanis, hogy a zártkertek tulajdonosai feledkeznek meg a földhivatali engedély beszerzéséről.

- Ezek az ingatlanok inkább belterület jellegűek, a rendezési tervek szerint is beépítésre szántak, de mégis termőföldnek számítanak. Ezért bármiféle, a korábbiakban már említett termőföld-igénybevétel esetén engedélyt kell kérni a földhivataltól - magyarázta Karamán Alfonz.Termőföldet más célra csak kivételesen - elsősorban a gyengébb mőségű termőföld igénybevételével - lehet felhasználni. Az átlagosnál jobb minőségű termőföldet más célra hasznosítani csak időlegesen, illetőleg helyhez kötött igénybevétel céljából lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!