Egyelőre nem szigorodik az autóvezetők orvosi vizsgálata

A jogosítvány érvényességének meghosszabbításához pár perces általános vizsgálatra van szükség, amit a háziorvos végez el. Az előző kormány azonban úgy gondolta, ezen az eljáráson szigorítani kell, többek közt a cukorbetegnél, az infarktuson átesetteknél, a pszichiátriai betegeknél, akiknek friss szakorvosi véleményt is mellékelniük kell az igényléshez, s akkor is csak rövidebb időre kaphatnak vezetői engedélyt.

Kelemen Valéria

S noha most 2011. január 1-jéig elhalasztották a rendelet hatályba lépését, az érintettek jól tudják: ha nem kezdik el időben az ügyintézést, akár 2-3 hónapra is jogosítvány nélkül maradhatnak, mivel  egyes szakrendelésekre meglehetősen hosszú az előjegyzési idő. 

- A szigorító rendelet szerencsére augusztus 1-jével nem lépett életbe, s mivel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága fontolgatja egyes passzusainak felfüggesztését, remélem, hogy nem rajtunk csattan az ostor - vélekedett a nyugalmazott kanizsai olajmérnök, Jászberényi Zsombor, aki több mint tíz éve cukorbeteg, s napi egyszeri injekciózással és tablettákkal tartja karban magát. - Szerintem ez egy látszatintézkedés, a közlekedési morált nem ez javítja. A cukros vigyáz az egészségére, betartja a szabályokat, a közlekedésieket is. Nem mi okozzuk a karambolokat, hanem a gyorshajtók, az ittasak és az agresszívek, velük és a visszaesőkkel kellene többet foglalkozni. A bürokrácia növekedésével csak még több terhet raknak azokra, akik a betegségük miatt eddig is eleget viseltek. Nekem kétévenként kell meghosszabbítanom a vezetői engedélyemet, erre a cukorértékeimet, a vérnyomásomat és az általános egészségi állapotomat jól ismerő háziorvosom a legalkalmasabb. 

- A férjemnek 49 éve van jogosítványa, s bár autóval bejártuk szinte egész Európát, soha nem okozott balesetet - vette át a szót az autóban ülő feleség, elérulva: mostanában nem utaznak külföldre. - Nyugodtan és higgadtan vezet, s nem baj, hogy lassabb a tempónk, hiszen mi már ráérünk, s a lényeg, hogy odaérjünk. Főként a piacra és a hegyre megy autóval, s a térdprotézisem miatt nekem is nagy segítséget jelent az orvoshoz járásban.  

A háziorvosok szerint felesleges a szigorítás, hiszen ők is tisztában vannak a beteg állapotával, ismerik és rögzítik a szakorvosi vizsgálatok eredményeit.

- Mivel mi, cukorbetegek elég szoros orvosi felügyelet alatt állunk, nem értek egyet a tervezett szigorításokkal - modta dr. Vörös Henriette háziorvosi rendelőjében Jaskó József, aki 17 éve cukorbeteg, s nemrég 5 évre hosszabbíttatta meg a jogosítványát. Amúgy 1970-től van jogsija, s még nem volt balesete.

- Háromhavonta mindenképpen találkozunk a háziorvosunkkal, tehát ha bármilyen változás állna be az egészségi állapotunkban, arról ő a laboreredményekből értesülne. Felesleges procedúrának nem kell kitenni bennünket, hacsak nem plusz bevételt akarnak ebből kreálni. 

A háziorvosi szekció zalai vezetője, dr. Selmeczi Kamill - aki egyben az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének az ügyvezető elnöke is - úgy véli: a vezetői engedélyekhez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatok elvégzésekor a háziorvosoknak igen nagy a felelősségük. A jogszabályalkotó nem véletlenül tette a hatáskörükbe ezt a feladatot, mivel az egészségügyi előzménykeket - s a várható következményeket - illetően is a legtöbb ismerettel rendelkeznek. 

- A miniszter által visszavont rendeletmódosítás tartalmazott olyan korlátokat és nehézségeket, ami részben bonyolította volna, bürokratikussá és időben elhúzódóvá tette volna azt a szakértői feladatot, ami a jogosítvány érvényesítéséhez szükséges. A háziorvosi praxisban a krónikus betegek gondozásban vesznek részt, s annak során az állapotukról folyamatosan van információja az háziorvosnak. Így jó alappal tudja megállapítani, hogy a továbbiakban alkalmas-e a vezetésre, illetve történt-e olyan új fejlemény, ami a jogosítvány érvényesítését korlátozhatja, vagy pedig további vizsgálatokra van szükség. Szerintem a visszavonás mindenképp indokolt volt. 
Miként a miniszter jelezte: szakmai egyeztetéseket kívánnak folytatni a január elsejével életbe lépő módosítások kapcsán, s ebben a munkában dr. Selmeczi Kamillék is szeretnének részt venni.

- Delegáltat küldünk a konzultációba, ahol az alapellátásra vonatkozó saját véleményünket és javaslatunkat kívánjuk letenni - folytatta a háziorvosként is praktizáló szakember. - Adminisztatíve egyszerűsíteni szükséges az eljárást. Amennyiben a háziorvos úgy ítéli meg, hogy akár soron kívül szakorvosi vizsgálatokra van szükség, akkor az időben ne legyen korlátozva. Ne kelljen két-három hónapot várni, legyen lehetőség a soron kívüli vizsgálatok elvégzésére. Ez lenne az egyik tényező, ami segítheti a munkánkat és a gyors döntést, de egy másik javaslatunk is lenne. Rengeteg félreértés és probléma adódott abból, hogy az EU-s jogosítvány egyben személyazonosító okmány is, aminek érvényességi ideje a jogosítvány elülső oldalán jelenik meg. Sok tulajdonos ezt tekinti a jogosítvány érvényességi idejének az egészségügyi alkalmasságra vonatkozóan is. Szerintünk ezt kellene módosítani, mégpedig úgy, hogy elöl, jól láthatóan legyen feltüntetve az egészségügyi alkalmasság időpontja is. S akkor nem fordulhat elő, hogy az illető, tévedésbe esve, lejárt jogosítvánnyal közlekedik.   

Mire jó egy újságcikk?- jegyzet

Útban a háziorvosi rendelő felé, egyik riportalanyunkkal éppen az uniós jogosítványról beszélgettünk, amikor elővettem a táskámból a személyazonosító okmányként is szolgáló plasztikkártyát, ellenőrizendő  annak érvényességét. Konstatáltam a 2016-os dátumot, megnyugodtam, hogy jócskán van még idő a vezetői engedélyem meghosszabításáig, az ahhoz szükséges következő egészségügyi orvosi vizsgálatig. Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy megfordítsam, s ellenőrizzem az amúgy is csak nagyítóval látható túloldali számokat. A kedves felszólításra azért megtettem, s döbbenten láttam az egészségügyi alkalmasság 2011-es dátumát. Ugye, milyen jó, ha az ember megírhat egy újságcikket? 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!