Csúszást okozott az időjárás: sok volt az eső, leállt a vetés

Áprilisban, a hónap közepéig kétszer annyi csapadék esett, mint az előző hónapban, ami jelentősen befolyásolja, késlelteti a mezőgazdasági munkákat.

Hajdu Péter

Márciusban a sokéves átlagnál kevesebb eső esett, s ez akkor kedvezett is a tavaszi indulásnak, hiszen időben, április elejéig lezajlott a kikelt vetések tápanyagutánpótlása, a fejtrágyázás, majd a tavaszi kalászosok vetése.
– Márciusban a megyében átlagosan 20-30 milliméter csapadék hullott, ami jóval kevesebb a szokásosnál, a több éves márciusi átlag ennél 15-20 milliméterrel több. Április elejéig folyamatos volt a munka, aztán le kellett állni, mert szinte állandóan esett az eső.

Április elejétől idáig 55-60 milliméter menynyiségű csapadék esett a megyében, ebből mintegy 30 milliméter a múlt héten – mondta Fentős János, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóság igazgatóhelyettese. A múlt héten majdnem végig kitartó eső miatt leálltak a termelők a napraforgó vetésével. Az FM-igazgatóságnál regisztrált termelői adatok szerint a megyében tervezett 3839 hektár területű napraforgónak eddig mindössze 9 százalékát tudták elvetni, mint egy 355 hektáron, pedig, mint az igazgatóhelyettes elmondta, tavaly ilyenkor már a kukoricát is vetették. Idén azonban még meg sem sikerült kezdeni a kukorica földbe juttatását.
Leállt a burgonya vetés is, igaz, csak 290 hektár a megyei termőterülete, amiből 78 hektáron került födbe a vetőgumó. Mindemellett az eddigi időjárás miatt szorítanak a növényvédelmi tennivalók is, hisz rendkívül nagy a fertőzésveszély. – Közvetlenül virágzás előtt áll a repce, amelyben a fénybogár ellen folyik a védekezés, a csonthéjas gyümölcsösökben pedig nagy a moníliafertőzés veszélye, a gabona lisztharmat pedig már megfigyelhető az őszibúza talajszint feletti levelein. Mindez sürgős tennivalókat jelent a gazdálkodóknak – közölte még az igazgatóhelyettes.

Pénteken Pókaszepetken, a Zalagrár Mezőgazdasági Kft. meggyesében hatalmas párafelhőt lövellve haladtak a permetező traktorok a virágzásban álló fasorok között. Harmadszor álltak neki a 33 hektáros meggyültetvénynek és a 31 hektárnyi körtének, a 75 hektáron elterülő almást is négyszer permetezték.
– Minden sürgős most már. Az egész múlt héten esett az eső, vetnünk kellene a kukoricát és a szóját. Előttünk áll még a gabonák gombaölőszeres kezelése, és a második talajfejtrágyázás is. Késésben vagyunk, de a termelőknek gyakran szembe kell nézni ilyesmivel, be fogjuk hozni a lemaradást. Ennél sokkal nagyobb bajok sújtják a mezőgazdaságot. Nehéz volt a tavalyi év, nehezebb az idei indulás is, amit súlyosbít, hogy sok termelő nem jutott még hozzá a területalapú támogatáshoz, illetve az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatáshoz. Mi az utóbbit várjuk, mert fejleszteni szeretnénk belőle – mondja Pintér Sándor ügyvezető.

A szakember elmondta, a támogatások igényléséhez szükséges előzetes dokumentáció beszerzése egy tortúra, mert rossz a földhasználati rendelet. Véleménye szerint az egész folyamat lebonyolításához, a támogatható területek ellenőrzéséhez megfelelő eszközei vannak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak. Ettől függetlenül be kell szerezni a földhivataltól a földhasználati adatokat. A Zalagrár Kft.-nél például mintegy 400 bérleti szerződéssel dolgoznak, a bérelt területeik jelentős része osztatlan tulajdon, s mindig ki kell váltani a tulajdoni lapokat. A pluszköltségek mellett a cég két dolgozója szinte csak ezzel foglalkozik. Pintér Sándor szerint sokkal egyszerűbb lenne mindez, ha szétválasztanák a földtulajdon nyilvántartását, ami földhivatali feladat, a földhasználat pedig az MVH-hoz kerülne. 


Az időjárás okozta csúszás idén azért is kelthet nagyobb aggodalmat, mert idén a tavalyinál jóval több kukoricát terveztek. Tavaly 40728 hektáron aratták a megyében hagyományosan a legnagyobb mennyiségben termelt növényt, az idei tervek viszont ennél közel 9 ezer hektárral nagyobbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!