Azért a víz az úr: a Zala folyó kilépett a medréből (fotókkal)

<b>Körkép</b> - Az elmúlt napok hóolvadása, továbbá a lehullott csapadék következtében a hét végén kisebb árhullám vonult végig megyénk folyóin. Riasztást azonban sehol nem kellett elrendelni.

Magyar Hajnalka

Mint az a hidakról is jól látható volt, szombaton a  Zala több ponton is kilépett medréből, s az árteret kóstolgatta. 



Az olvadás mellett a mintegy 15 milliméternyi csapadék okozta az átmeneti vízszintemelkedést, ami vasárnapra apadni látszott.

Hétfőre  nem jeleztek komolyabb esőzést, ám kedden újabb 10 milliméternyi csapadék várható, így hasonló helyzet alakulhat ki. 



Képeink Zalaapátinál készültek

A Mura szintén árad a határközeli területeken, de lakott települést sehol sem veszélyeztet. A vízszint Letenyénél elérte 260-270 centimétert, ám még a legenyhébb, első fokú riasztást sem kellett kiadni, hiszen az csak 330 centiméteres vízmagasságnál válna szükségessé. A biztonság kedvéért azért a töltéseken elzárták az árvízvédelmi zsilipeket. 

A Kerka ugyancsak árad, de  a helyzet pillanatnyilag e folyó mentén sem ad okot aggodalomra. A felkészülés jegyében azonban az alsószenterzsébeti tározónál megtették a szükséges óvintézkedéseket.  

A lakosság néhol vízbetöréseket jelez, ezek  oka azonban nem a folyók emelkedett szintje, hanem a talaj vízzel való telítettsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!