Átadták a felújított Öveges-házat Pákán

Több éves folyamat eredményeként vasárnap délután Pákán felavatták az Öveges-házat, mely a Kossuth-, SZOT- és Prométheusz-díjas fizikaprofesszornak, Öveges Józsefnek állít emléket. Az ünnepi beszédet dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke mondta.

Gyuricza Ferenc

Az 1930-as években emelt annak épület annak az egyszerű háznak a helyén áll, amelyben maga Öveges József 1895-ben született. A polgári stílusú családi házban - amely több évtizeden keresztül Öveges-família tulajdonában állt - mint azt a vasárnap délután megtartott avatóünnepségen többen is felidézték - a szabadidejében Pákára szívesen hazalátogató professzor is gyakran megfordult. Az épület mától egyfajta látogatóközpont szerepét tölti be, ahol nemcsak a népszerű fizikus személyes hagyatékából származó, illetve a család által a településnek ajándékozott berendezési és személyes használati tárgyakkal, dokumentumokkal emlékeznek a település híres szülöttére, de kipróbálhatóak az általa a televízióban egykor bemutatott fizikakísérletek is, hiszen a szintén az Öveges József nevét viselő helyi általános iskolából szintén ide költöztették át az erre a célra rendszeresített eszközöket. Ezzel tulajdonképpen az 1979-ben elhunyt professzor egyik álma teljesült, hiszen ő volt az, aki először megálmodta a fizikai törvényszerűségeket játékos formában bemutató Csodák Palotáját, melynek egyik kistestvére egy tudományos játékszoba formájában most Pákára költözött. A vasárnapi ünnepség keretében Gyenese Ferencné, a helyi általános iskola nyugalmazott igazgatója fel is idézett néhány olyan kísérletet, amelyet annak idején maga a professzor mutatott be a televízióban.

- Attól volt nagyszerű tanár, hogy kíváncsiságával, kérdésfeltevésével hallgatóságát is kíváncsivá tudta tenni - mondta Öveges Józsefről az avatóbeszédet mondó dr. Kövér László. - Fel tudta tárni a fizika csodálatos birodalmába vezető ajtót, mert maga is ismerte az utat, de azt is tudta, hogy miért jó, és miért kell azon az úton járni. Öveges József attól volt nagyszerű tanár, hogy követendő és követhető példát adott. Szerette növendékeit, és tisztelte a hivatását.

A Magyar Országgyűlés elnöke ezt követően arról beszélt, hogy Öveges József küldetése a tudás átadása volt, s abban a korban, s amikor a professzor élt, még volt erre fogékonyság. Dr. Kövér László reményét fejezte ki, hogy eljön még az az időszak, amikor legalább a közszolgálati médiában újra lesz színvonalas tudományos ismeretterjesztés.

A most átadott épület tulajdonjogát 2006-ban szerezte meg az önkormányzat - tudtuk meg Lukács Tibor polgármestertől. A felújítás költségei 22 és félmillió forintot tettek ki, ennek jelentős részét, mintegy 17,5 millió forintot pályázat révén biztosítottak a munkálatokhoz. A megyei önkormányzat kétmillió forinttal járó hozzá a felújításhoz, a többit pedig önerőből állta a település.

Napi négy órás nyitvatartással

Az épület berendezésének szakmai hátterét a Göcsej Múzeum munkatársai biztosították. A vasárnapi avatás kapcsán a közgyűjteményi intézmény munkatársa, Béres Katalin röviden be is mutatta az ott elhelyezett tárgyakat. A látogatóközpont működtetését az önkormányzat a helyi könyvtárral és e-Magyarország ponttal közösen oldja meg. Lukács Tibor polgármester kérdésünkre elmondta: a jelenlegi tervek szerint az átadást követően napi négy órás nyitva tartással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

 
További képekért klikk ide!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!