A nép szavaz a szociális kártyáról?

Akarja Ön a szociális kártya rendszerének országossá tételét? Támogatja, hogy az adófizetők által befizetett adóból kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni? - ezekre „keres választ” az a népszavazási kezdeményezés, melyet kedden nyújtottak be az OVB-hez.

zaol.hu

A szociális kártyával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését az Összefogás Párt nyújtotta
A kérdés pontosan így szól: "Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a vonatkozó jogszabályok módosításával az egész országra kiterjessze és egységesen kötelezővé tegye a szociális kártya rendszerét, annak érdekében, hogy az adófizetők által befizetett adóból kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni?"

Szepessy Zsolt, a párt elnöke, Monok polgármestere szerint a magyar emberek a leghivatottabbak arra, hogy eldöntsék, a szociális kártya hasznos-e vagy sem, nem pedig csak a politikusok, a politológusok vagy a szociológusok. Mint mondta, a népszavazásnál demokratikusabb formát nem tud elképzelni.

Arra a kérdésre, hogy hány önkormányzat vezette már be, vagy tervezi bevezetni a szociális kártyát, azt mondta: folyamatosan nő azoknak az önkormányzatoknak az aránya, akik érdeklődnek, illetve akik már bevezették, több önkormányzatnál pedig már nagyon jó tapasztalatok vannak. Úgy gondolja, a népszavazási kezdeményezés "bevezetési hullámot" idéz majd elő - tette hozzá.

Szepessy Zsolt szerint a Tárki által végzett felmérés, amely a szociális kártya bevezetésének támogatottságát vizsgálta, azt mutatja, hogy nagy mértékű konszenzus van a kérdésben, ugyanis - mint mondta - a felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka támogatja a bevezetését.

 Azt mondta: a népszavazás megtartása esetén a magyar lakosság 80 százaléka fogja támogatni a javaslatot, ami szerinte azért jó, mert megold olyan problémákat, amelyek már húsz éve feszültséget okoznak a társadalomban. A cél az, hogy az adófizetők nagyon nehezen befizetett adóforintjai oda kerüljenek, ahova kell - jelentette ki, hozzátéve: nem akarják a szegény emberektől a segélyeket elvenni, viszont azt sem, hogy a gyermekek helyett uzsorásokhoz, alkoholkereskedőkhöz, cigarettacsempészekhez kerüljön a pénz. Fontosnak tartja, hogy ezekben a családokban a gyerekek tanuljanak. Ha ennek nincs meg az anyagi feltétele, akkor változatlanul a társadalom leszakadt rétegéhez tartoznak majd - hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére válaszolva az ombudsmani vizsgálatról azt mondta: ebben az évben már nem, csak a jövő év első negyedére ígért eredményeket a biztos. Hozzátette: az ombudsmani vizsgálatnak semmilyen következménye nincs, mindössze ajánlást fogalmazhat meg. Ha az ombudsman szerint a szociális kártya nem jó dolog, az sem tántorítja el őket céljaiktól. Szepessy Zsolt szerint a legnagyobb legitimáció a népszavazás lesz.

A polgármester közölte, az Országos Választási Bizottság jövő hétfőn dönt beadványukról.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, és csak meghatározott árucikkeket, szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Az Újkorcsoport civil szervezet kedden közleményben reagált Szepessy Zsolt bejelentésére. Eszerint a csoport kedden benyújtja ellenkérdéseit az OVB-hez. Kérdéseikkel a szociális kártya ötlenének abszurditására, a Magyarországon eluralkodó szegényellenes hangulatra akarnak rámutatni - közölték. "Egyúttal szeretnénk felhívni a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a szociális ellátórendszer átalakításával kapcsolatos 20 éves elmaradásukat ideje törleszteni. Ennek hiányában politikai kuruzslók egyre abszurdabb csodaszereket fognak kínálni a helyzet megoldására" - írták.

 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!