A Magna Cum Laude nem követ trendeket, csak zenél

A zenekar elégedettsége a mérvadó, mi azért írjuk a dalokat, és azért zenélünk, hogy nekünk tetsszen - mondja Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese, hozzátéve: sosem követték a trendeket, nem divatból írtak, nem is a közönségnek vagy a szakmának. Mégis, mindkettő elismeri őket.

Gyuricza Ferenc

Az immár több, mint egy évtizedes múlttal rendelkező csapat frontembere szerint a siker titka egyértelműen az, hogy az aktuális stílusirányzatoktól függetlenül, a saját elképzelései szerint dolgozzon egy előadó.

Mező Misi szerint ebbe még az is belefér, hogy a zenekar akár saját történetét öntse dalba, mint ahogy azt ők is tették a 999 című dalukkal. Abban ugyanis arról énekelnek, miként állt össze a Magna Cum Laude, és milyen megpróbáltatások vártak rájuk a kezdeti időszakban.


 

- Ennek a dalnak a szövege egy valós történetet dolgoz fel, egyáltalán nem fiktív sztoriról van szó - magyarázza a zenekar énekese. - Ami abban a szövegben megjelenik, az mind megélt esemény, azt próbáltuk bemutatni a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan indult a Magna Cum Laude, miből építkeztünk, s miket éltünk át. Mi úgy gondoljuk, egy dal esetében annak kell az elsődleges szempontnak lennie, hogy nekünk tetszik-e. Ez egyaránt érvényes a zenére és a szövegre is. Mi sosem követtük a trendeket, nem azt néztük, hogy éppen mi a divat, tehát nem a közönségnek, de nem is a szakmának írtuk a dalokat, hanem saját magunknak. Nagyon jó érzés, ha a szakma elismeri a munkásságunkat, de csakis a zenekar elégedettsége a mérvadó. Mi azért írjuk a dalokat, és ezért zenélünk, hogy nekünk tetsszen. Így aztán a Magna Cum Laude számoknak nincs is receptje, hacsak az nem, hogy vannak olyan érzések és hatások, amelyek rányomják a bélyegét az alkotómunkára, s amelyek mellett nem lehet elmenni. Így született meg például a Gazdasági recepció, amely azt próbálja érzékeltetni egy kicsit poénos formában, hogy miként látjuk mi a gazdasági recessziót.


A zenekar énekese hozzátette, természetesen mindannyiuknak vannak kedvenc dalai, így hozzá leginkább a mélyebb tartalmú, mélyebb mondanivalójú szerzemények állnak közelebb. Olyanok, mint a Magnatofon című albumon szereplő Sirató vagy Azt akartam apám, illetve a tavalyi lemezen található Amit kívánok. Ezzel szemben a kedvenc lemeze a 2006-ban kiadott Minden állomás, amely tulajdonképpen az ismertséget hozta meg a zenekar számára, hiszen az a korong elnyerte az Év albuma címet, a basszusgitáros Kara Misát pedig annak kapcsán választották a legjobb szövegírónak. Az együttes zeneszerzője, a gitáros Szabó Tibor viszont a melankolikusabb hangulatokat kedveli.

- Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen úgy tűnik, hogy tűnik, az elképzeléseink találkoztak a közönség ízlésével - folytatta a Magna Cum Laude frontembere. - Ez nagyon fontos, hiszen a zenélés nem más, mint energiák és érzések ide-odapasszolgatása a közönség és a zenekar között. Ha ez megtörténik, akkor még az is előfordulhat, hogy olykor-olykor picit elragadtatjuk magunkat, és keményebben játsszuk a dalokat. Sokkal keményebben, mint ahogy azok a lemezen hallhatóak, de arra mindig ügyelünk, hogy ez a „durvaság” ne menjen a zene rovására.



A Magna Cum Laude koncertek hangulatába nyújt betekintést a zenekar eddigi utolsó albuma, a tavaly év végén megjelent Jubileum című dupla CD, illetve DVD is. Mező Misi szerint ezt a kiadványt - a címének megfelelően - az együttes fennállásának tizedik évfordulója inspirálta.

- Június ötödikén volt egy igen hangulatos nagyszabású fellépésünk a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán - magyarázta az énekes. - Mintha előre megéreztük volna, ezért hét kamerával rögzítettük a koncertet. Arra gondoltunk, ha már jubilálunk, akkor vizuálisan is adjunk valami pluszt a rajongóinknak. Miután a felvétel valóban jól sikerült, végül abban maradtunk, hogy ne csak a DVD-t adjuk ki, hanem a hanganyagot külön dupla lemezen is. Így azok is átélhetik az élményt, akik nem lehettek ott velünk a koncerten.

 

Nézze meg az együttes legutóbbi zalai koncertjét! Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!