A halászság ünneplésére: sztárvendégek Vonyarcon

Háromnapos rendezvénnyel ünneplik idén a balatoni halászokat Vonyarcvashegyen. A rendezvénynek egy helytörténeti legenda nyomán teremtettek immár hagyományt.

Horányi Árpád

Az üdülőtelepülés a múltjából képes olyan rendezvényeket teremteni, amelyek egyediek, speciális eseményei kulturális kínálatnak. Ezek egyike a balatoni halászok ünnepeként meghonosított 40 halász emlékünnepség. A legenda szerint hajdan a téli Balatonon került bajba egy 46 fős hálózó csapat, közülük hatan odavesztek, a megmenekültek a Szent Mihály-domb lábánál értek partot, s hálából a hegyen fogadalmi kápolnát emeltek. A kegyhely turisztikai nevezetesség, hozzá és a történetéhez kapcsolódik a halászünnep.

Pénteken délután a Balaton-parton kezdődik a halászléfőzés, 18 órakor Szőke András ad műsort, majd Caharlie-koncert kínál szórakozást, melyen aztán éjfélig tartó utcabálra hangolódhat a vendégsereg.


Szombaton a Kossuth utcában 9 órakor zenés ébresztőt fúj a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a toborzott közönség körében koszorúzzák meg a halászparki szoborcsoportot, majd az események 10 órától a Szent Mihály-dombon folytatódnak, ahol Trokán Péter színművész mondja el Szí Árpád, Halászlegenda című versét. A rendezvényhez kapcsolódva tartják meg délután a strandon a fúvószenekari találkozót, majd 21.30-kor tűzijáték kezdődik.

Vasárnap ismét művészeti programokra kerül sor, délelőtt tízkor a Helikon Taverna konferenciatermében MiniArt képzőművészeti biennále kiállítása nyílik, a Szent Mihály-kápolnában a 19 órai szentmise után Szabó István pánsípművész ad koncertet.



Minden, ami Balaton


Nyár 2011


További zalai programok itt!


Fesztivál 2011


Turizmus dosszié

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!