A családi pótlékra eső adó levonható

Zalaegerszeg - A családok támogatásáról szóló törvény szerint ez év augusztus 31. után kifizetett korábban adómentes bevételnek számító családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságnak minősül.

Mórocz Zsolt

Mit jelent ez gyakorlatilag? - kérdeztük az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától. Mint a hatóság válaszából megtudtuk, a családi pótlék új minőségében részévé válik az összevont adóalapnak, azonban mivel adóterhet nem viselő járandóság, a családi pótlékra eső adó levonható. 

A családi pótlék összegének 50-50 százalékát kell a folyósításra jogosult magánszemélynél, illetve együtt élő házastársánál, élettársánál bevételnek tekinteni, s ugyanígy az egyedülállóknál. Az adóhatóság megküldött válaszában azt is közölte, hogy ugyanakkor a családi pótlékot nem kell a magánszemély jövedelmének megállapítása során figyelembe venni, ha annak folyósítására saját jogán jogosult, például tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos  gyermekre tekintettel folyósítják.  

A változás miatt módosulnak az adóelőleg számítás szabályai. A 2009. augusztus 31-ét követően megszerzett, adóterhet nem viselő járandóságok összegéről  ideértve a családi pótlék megosztott részét  nyilatkozni kell a munkáltatónak, illetve a bért kifizetőnek, mert az adóelőleg megállapítása során ezek összegét figyelembe veszik. 

A munkáltató először a szeptemberre vonatkozó bér elszámolásakor, az adóelőleg megállapítása során kell, hogy figyelembe vegye a nyilatkozatban foglaltakat. Utóbbihoz az APEH internetes honlapján található nyomtatványforma ad segítséget. 

Az APEH-nál felhívták a figyelmet, hogy az adóterhet nem viselő járandóság összegének közlése nem kötelező, de ha azt a nyilatkozat nem tartalmazza, akkor a kifizető az adótábla szerinti legmagasabb adókulccsal állapítja meg az adóelőleget. 

Ha az adózó az összevont adóalapba tartozó bevételét nem kifizetőtől, munkáltatótól szerzi, s emiatt az adóelőleget neki kell megállapítani a negyedévet követő 12-ig, a családi pótlékot az adóelőleg megállapításakor neki is figyelembe venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!