840 milliós erdészeti fejlesztés Zalában (fotókkal)

Turisztikai célú beruházások alapjául szolgálhat az az erdészeti fejlesztési terv, amit szerdán mutatott be a zalacsányi polgármesteri hivatalban a megyei erdészeti igazgatóság a térség települési vezetőinek.

MTI

 

A Termálvölgyből erdőhátra elnevezésű tervet Szamosfalvi Károly, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal központjának erdészeti tervezője állította össze.

A Kehidakustány, Kallósd, Zalacsány, Ligetfalva, Almásháza, Tilaj községeket ölelő erdők és környezetük értékeinek megismertetését, a termálfürdők mellett az alternatív turizmus fejlesztését célzó koncepcióról Jagicza Attila megyei erdőtervezési igazgatóhelyettes tartott bemutatót, amely internetes oldalunkon megtekinthető.

A teljes megvalósításához 840 millió forintot igénylő fejlesztési terv első eleme jövő tavasszal elkészül. Ez a zalacsányi tó nyugati partja fölé magasodó dombháton kanyargó körtélyesi tanösvény lesz. A törökkori földvárat is érintő, közel három kilométeres szakaszon 11 ismertető tábla mutatja majd be a Zala-völgy domborzati formáitól kezdve a jellemző őshonos fafajokat, az erdő és a vad kapcsolatát, az erdőtervezést és gazdálkodást, ezen belül a folyamatos borítást biztosító szálaló vágást.

Ezen túlmenően minden település talál magának ötleteket a dokumentációban. A növények telepítésére szánt 375 millió forint mellett a legnagyobb összeget - 380 milliót - a kerékpárosokat szolgáló utak kiépítése igényelné, de lovasoknak, gyalogosoknak is ajánlanak túraútvonalakat. Például az öregtölgy tanösvény Kustányban a pálos templomrom környékén, vagy a Deák kúriától Kallósdig vezető kulturális tanösvény emelhető ki.

Az igazgatóság által készített és ingyen átadott dokumentáció megfelelő alapot adhat pályázatokhoz is, emelte ki Horváth Iván megyei igazgató, aki Zala egyik fő értékeként említette, hogy a megye harmadát borítja erdő.

A tervezési területen helyi jelentőségű védett területek találhatók:

 

 

A települések területén előfordulnak olyan idős, nagy mérető fák, facsoportok is, amelyek régi idők tanúi és a táj őshonos fajainak  reprezentáns példányai:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!