Londoni elemzők: még elkerülhető a magyar leminősítés

A piaci szereplők nem feltétlenül számítottak Magyarország államadós-osztályzatainak leminősítésére két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's osztályzatrontás lehetőségére utaló hétvégi bejelentései előtt, de a leminősítés még elkerülhető - vélekedtek hétfői értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

MTI

A Fitch stabilról negatívra rontotta a magyar adóskockázati besorolások kilátását, az S&P pedig negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarországot.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője hétfői kommentárjában ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az EU-bizottság minapi előrejelzése szerint Magyarország egyike lesz azon mindössze öt uniós országnak, amelyek bruttó államadósság-rátája csökken az idén.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzőinek ugyancsak hétfői helyzetértékelése szerint még elkerülhető a leminősítés, ha a magyar kormány nem terjeszti ki a devizaalapú hitelek végtörlesztésére jogosultak körét, és ha "reálisabb" növekedési előrejelzés alapján felülvizsgálja az államháztartási deficitcélokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!