Iszapömlés az útépítés miatt

Zalaegerszeg - Sokan örülnek, hogy lassan végre elkészül a 76-os út megyeszékhely és Zalacsány közötti rekonstrukciója. Az örömbe azonban néhol az üröm is vegyül.

Arany Gábor

A kisebbik gond, hogy a megyeszékhelyi Bozsoki utca keleti végénél a négy-öt emelet magas töltésen robogó autók zaja a korábban csendesnek mondható környéket nagyvárosiassá alakította át. Ennél rosszabb, hogy esőben a töltés falán és a túloldali Peteli-hegyről az út alatti átereszen lezúduló víz időről-időre iszapömlést okoz.


- Még szerencse, hogy idén nem volt sok csapadék, mert olyankor csak úgy hömpölyög a sáros lé - mutatta a legutóbbi zivatar után készített fotóit Vargáné Balatoni Anikó, aki a Bozsoki út 75-ben lakik.

- Ez a helyzet ráadásul balesetveszélyes is, a csúszós hordalék ellepi a burkolatot, ami a déli oldali házak felé lejt. Az út nem is látszik, mert az árok feltelik a sártól. Igaz, eddig ahányszor szóltunk, kijöttek géppel és kitakarították, de ez nem megoldás - mondta a szomszéd, Nagy Sándor.


- A problémát a kivitelező segítségével orvosoltuk, mert az iszapot az útról letakarították és az árkot is kitisztították - közölte érdeklődésünkre Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.  A végleges vízelvezetés kialakítása folyamatban van. - Megerősítik a rézsűt, az áteresz előtti szakaszt kiszélesítik, hogy a víz szétterüljön és külön árok is épül a Bozsoki utcai önkormányzati vízelvezető rendszerig - magyarázta.
Hozzátette, hogy a rézsűt az áteresz alatt még ez évben megerősítik, a többi művelet pedig folyamatban van, így a végleges vízrendezés is.

A környéken élők kifogásolták a megnövekedett zajterhelést is, hiszen korábban az út a házaktól távolabb húzódott, ráadásul a fák és bokrok sokat felfogtak az elhaladó járművek hangjából.
A kommunikációs vezető közölte: növényeket is telepít majd   a kivitelező, ami a csapadékot is segít felfogni, valamint fény- és zajvédelemi funkciót is el fog látni.
- Bármilyen probléma esetén a kivitelező kötelessége azonnal beavatkozni, és a felmerülő gondokat maradéktalanul megoldani - tette hozzá.

A Bozsoki utcaiak azt is sérelmezik, hogy megszűnt az átjárási lehetőségük a Peteli-, illetve a Csácsi-hegy felé, pedig sokaknak ott található hétvégi telke, pincéje. Szerintük egy út alatti  átjáró még a nagyobb víz elvezetését, a vadak átkelését is segíthette volna.
A kommunikációs vezető erre úgy reagált: az eddigi átjárót  szabálytalanul használták és ráadásul balesetveszélyes is volt. A beruházás keretében feltáró, jól kiépített, biztonságos szervizutakat alakítottak ki, így az említett területek továbbra is elérhetőek a lakosság számára, fogalmazott.

Érdeklődtünk egy nagykapornaki buszmegállóról is. A zalaistvándi út és a 76-os kereszteződésében korábban szolgált fedett beálló hiányát Miklós Ferenc kapornaki olvasónk tette szóvá, a megállót ugyanis az építés, az út szélesítése miatt elbontották.
- A 76-os út főpályája november végére elkészül,  ezt követően átadjuk a forgalomnak. A kiegészítő munkálatok jövő tavaszra befejeződnek. Az építést folyamatosan nyomon követjük, és az észrevételeket megvizsgáljuk -  mondta  végezetül Loppert Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!