Van élet az iskolabezárás után

Vasboldogasszony - Van élet az iskola után. Így lehet a legegyszerűbben összefoglalni azt a gondolkodási módot, amivel legutóbbi Falujárás programunkon ismerkedtünk meg a hatszáz lelkes településen.

Arany Gábor



Pályázhattak ugyanis a falugondnoki szolgálat létrehozására, amely működésével azóta már nélkülözhetetlen részéve vált a település életének. Azóta az állandó lakosok száma elérte 620-at, de most is kevesebben születnek, mint ahányan távoznak az élők sorából. Emiatt sok az eladó ház, így a főleg Zalaegerszegről érkező érdeklődők válogathatnak a bő kínálatból. Ezért nem jellemző az új építkező, bár nekik az önkormányzat szeretne segítséget nyújtani. A rendezési tervükben ugyanis már szerepelnek az építési telkek, de a területek tulajdonosaival még nem sikerült dűlőre jutni S ha már a falugondnoki hálózat szóba került. Az öttagú, hölgy többségű képviselő-testületben tagként is a közösségért ténykedő, Pongrácz Ernőné modernkori mindenessé vált. Falugondnokként segít ügyes-bajos dolgokat intézni, s az általa vezetett kisbusszal nemcsak iskolába jutnak el a diákok, hanem szinte minden hét végén útra kelnek a fellépésre igyekvő csoportok, mérkőzésre tartó sportolók. Nem kevesen, mert tánccsoport, színjátszó kör, nyugdíjas klub is működik Vasboldogasszonyban.

- Miért van nálunk ennyi civil szervezet? - tette fel a kérdést Zsuppán Béla, a 2003 óta ténykedő polgárőr egyesület vezetője. - Aki sportol, az általában polgárőrködik és viszont. A gyerekek azt látják a szüleiktől, hogy közösségekbe járnak, szerintem ez a titka - mondta. A kezdetet a huszonöt évvel ezelőtt megalakult lakóterületi sportklub jelentette. Egy csapattal neveztek a futball-bajnokságba, öt évvel később már a tartalékcsapatot is ki tudták állítani. A városkörnyéki viadalokon többször szép sikereket értek el, és immáron két éve a megyei II. osztályban lépnek pályára, ahogy erről Laska István beszámolt. A futball pedig még népszerűbbé vált, hogy a nagypáli női csapat NB-I-es hazai meccseit a vasboldogasszonyi pályán játssza. 



Az 1994 végén alakult, 15 tagú népdalkörük országos minősítő versenyen Arany Páva szintet ért el, számolt be a sikerről vezetőjük, Kálmán Imréné. Hangjukat hallatták már az abasári katonadal fesztiválon, a kecskeméti hírős napokon, a hévízi bordalfesztiválon.Aktívak a nyugdíjasok is: másfél éve alakították meg a szép korúak klubját. Egészségmegőrző programokat, előadásokat szerveznek, túráznak, bekapcsolódtak hagyományőrző rendezvényekbe. A tollfosztó este sikerét pedig talán csak a gyermeknapi palacsintasütési akciójuk múlta felül. A vasboldogasszonyiaknak tehát nem kell unatkozniuk, erről a programok talán legfőbb szervezője, az egervári iskola pedagógusa, Szermjagin Marianna is gondoskodik.

- Túrákat, versenyeket tartunk, kulturális műsorainkkal rendszeres fellépői vagyunk a helyi és a környékbeli rendezvényeknek - fogalmazott. - Néha nem könnyű elcsábítani a fiatalokat a számítógéptől, de szerencsére segítségünkre van ebben a szülők példamutatása és az önkormányzat is. - Az iskola megszűnése után a közösség összekovácsolása a civil szervezetek feladata lett. Ezért az önkormányzat minden támogatást megad nekik - magyarázta Németh Antal alpolgármester. - Ennek mértékére jellemző, hogy az önkormányzat hárommillió forint éves helyi adóbevételéhez képest kétmilliót áldozunk a civil szervezetek működtetésére - tette hozzá Mazzag Géza.Tervezik a jövőt is: a falu központját kijelölő templom szomszédságában a sportpálya, a millenniumi park, az önkormányzati iroda, és a pályázati pénzből legutoljára elkészült játszótér az élet természetes főterévé vált. Ezt erősítenék azzal is, hogy itt közösségi centrumot alakítanának ki, ami betölthetné azt az űrt, amit az iskola megszűnése hagyott maga után. Többet is szeretnének: nyári táboroztatást kínálnának. - Már kiválasztottuk a tervezőt, aki kidolgozza az elképzelés részleteit - mondta Mazzag Géza. - Rajtunk nem vezet át főútvonal, nincs híres látnivalónk, amiért ide betérnek az utazók. Ezért így szeretnénk magunkat vonzóvá tenni, megismertetni a turnusonként érkező 20-30 vendéggel, gyerekekkel. Nagy álom, de bízunk a megvalósulásában - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!