Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezése a cél

Széleskörű nemzetközi nyomásgyakorlásra van szükség a fideszes Gulyás Gergely szerint Bolívia ellen ahhoz, hogy elérjék Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezését.

MTI

A kormánypárti országgyűlési képviselő erről az MR1 180 perc című műsorában beszélt kedden.

A parlament emberi jogi bizottságának alelnöke és Vajna Márton, a Köztársasági Elnöki Hivatal korábbi külügyi hivatalvezetője Martonyi János külügyminiszter megbízásából a múlt héten háromnapos látogatást tett La Pazban, hogy a fogva tartott Tóásó Előd ügyéről tájékozódjon.

Mint Gulyás Gergely rádióinterjújában kifejtette, az úton tárgyaltak mindazokkal, akik a magyar állampolgárságú, "teljesen jogtalanul és ártatlanul fogva tartott" Tóásó Előd ügyében segítséget nyújthatnak, így az EU bolíviai képviseletének vezetőjével és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának bolíviai képviselőjével is. Emellett Tóásó Előd ügyvédjével is találkoztak - tette hozzá.

"Politikai eljárásról van szó", amely nyilvánvalóan koholt vádakon alapul - hangoztatta a politikus, emlékeztetve: az előző elnöki kampány egyik fő témája volt "az úgynevezett terrorista merénylet".

Gulyás Gergely hangsúlyozta, céljuk Tóásó Előd mielőbbi szabadlábra helyezésének elérése, és ehhez politikai megoldásra van szükség. Széleskörű nemzetközi nyomást kell kifejteni az ügyben, akár anyagi szankciókat is kilátásba lehetne helyezni Bolívia ellen - mondta, megjegyezve: az EU évente 30 millió eurós támogatást nyújt az országnak.

Úgy fogalmazott, Bolívia egy "féldemokrácia", amely nem zárkózik el teljesen "a külvilágtól és a nemzetközi vizsgálat lehetőségétől", és van olyan dél-amerikai bíróság, amelynek joghatóságát elismeri. Az azonban kérdéses, hogy annak esetleges elmarasztaló ítéletét végrehajtanák-e - fűzte hozzá.

A képviselő arról is beszélt, hogy Tóásó Elődöt egy ablaktalan, erődszerű börtönben tartják fogva, ami sem az európai, sem a magyar körülményekkel nem összehasonlítható, ennek ellenére Tóásó Előd "viszonylag jól van", és Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja rendszeresen látogatja. A magyar állampolgárt a bolíviai törvények szerint is szabadon kellene bocsátani - emelte ki. Megjegyezte: az ügy tárgyalását a hatóságok május 15-ről 30-ra halasztották.

 

2009 áprilisában a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot Santa Cruz városában, ami közben életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatták, a bolíviai hatóságok fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják.

Gerardo Prado, Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Tádic - mindketten Rózsa csoportjának tagjai voltak - védőügyvédje korábban úgy nyilatkozott, hogy "a pernek már el kellett volna évülnie, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!