Merénylet egy dél-olasz iskolánál

Két robbanószerkezet lépett működésbe szombat reggel a dél-olaszországi Brindisi egyik líceumának bejárata előtt. A merénylet következtében egy tizenhat éves diáklány életét veszítette, további hét tanuló pedig megsebesült.

MTI

A sebesülteket kórházban ápolják, egyikük állapota életveszélyes.

A vizsgálatok eddigi adatai szerint a reggeli becsöngetés előtt robbantak fel a házilag összebarkácsolt szerkezetek a Francesca Morvillo Falcone nevű ruhaipari szakközépiskola bejárata előtt. A robbanószerkezeteket egy-egy kis gázpalackra kötötték, s hátizsákokba rejtve egy reklámtábla mögötti hulladéktárolóban, az iskolába tartó diákok útvonalán helyezték el. A robbanás kétszáz méteres körzetben éreztette hatását: kitörtek az épületek ablakai, de még a környező üzletek redőnyei is beszakadtak.

A külvárosi iskolában elsősorban lányok tanulnak. A merénylet után több száz, sokkos állapotba került tanuló sírógörcsöt kapott. Brindisi iskoláiból a szülők rohanva vitték haza gyerekeiket.

"Elmebeteg" áll a merényletek mögött

Sajtóértesülések szerint Brindisi prefektusa nem tartotta véletlennek a helyszínt és az időpontot: az iskola Giuseppe Falcone, az 1992. május 23-án a maffia által merényletben meggyilkolt szicíliai bíró feleségének nevét viseli. Morvillo férjével együtt halt meg a merényletben.

A Falcone-gyilkosság húszadik évfordulójáról való megemlékezés keretében szombaton érkezik Brindisibe a "legalitás karavánja" elnevezésű, a szervezett bűnözés elleni, egész Olaszországra kiterjedő mozgalom. A Rómából április 11-én útnak indult karaván a tervek szerint október 11-én Szicíliában fejezi be 80 napos körútját.

Cosimo Consales, Brindisi polgármestere a szervezett bűnözés precedens nélküli támadásáról beszélt. Hozzátette, hogy a pokolgépek sokkal több gyereket is meg tudtak volna ölni. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben Brindisiben megemelkedett az erőszakos bűncselekmények száma.

Brindisi Puglia körzetben, Brindisi megyében fekszik. A körzet a Sacra Corona Unita nevű bűnszervezet területe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!