Ellenzéki koalíció (kommentár)

Az ellenzék támogatja annak a Jobbik által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottságnak a felállítását, amely „a kormány mögött álló” cégbirodalom állami megbízásait vizsgálná.

Kozma Gábor

Mivel az MSZP-frakció hozza az aláírásokat, a parlamenti matematika működhet: ha a képviselők legalább egyötöde, 78 fő indítványozza, akkor az országgyűlési törvény szerint a vizsgálóbizottságot létre kell hozni. Jó az esély arra is, hogy összegyűljön a testület megalakításához szükséges szavazat. Márpedig a két ellenzéki képviselőcsoportnak összesen 93 tagja van és az ügyet az LMP is támogatja. Úgy tűnik, az ideológiai különbségeket is képesek lesznek meghaladni az ellenzéki pártok, ha találnak egy közös nevezőt. Márpedig most találtak, az állítólagos oligarchákat. Konkrétan a Simicska– Nyerges párost és a hozzájuk köthető, közgépes cégcsoportot támadják. Vitathatatlan, hogy ezen szereplők a politikával összefonódó gazdasági színpadon az utóbbi időben jelentős állami megrendelésekhez jutottak. De hát az sem volt olyan régen, amikor egy másik cégcsoport (Vegyépszer) tündökölt, és másik szereplő (Leisztinger) volt sikeres befutó. Az idők múlnak, a fejek hullnak – mondhatnók, de más a lényeg. Jelesül, hogy nem lehetetlen az ellenzék összefogása, küszöbön a nagykoalíciós próba. Ez tényleg fenyegető lehet a Fidesz–KDNP szövetségre nézve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!