Bizakodnak a balatoni vendéglátók

A remény mellett kisebb mértékű bizonytalanság is érződik a turizmusból élők, strandot üzemeltetők szavaiból, amikor az idei szezonról esik szó. Nem titkolják: a tavalyi eredményekkel látatlanban is elégedettek lennének.

Sámel József


Az évtizedek alatt megtanulták: rengeteg összetevője van egy nyári szezonnak, sok esetben olyan váratlan történések hatnak a vendégforgalomra, amire nem is gondoltak volna.

A gazdasági körülmények mellett ugyanis ma már a politikai történések is befolyásolják a helyzetet, az állandó tényezőről, az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásról nem is beszélve.

– Ami biztos: a sármelléki repülőtér újranyitásának köszönhetően biztosan nő majd a német vendégek száma a régióban. Ők azonban elsősorban nem a Balatonra érkeznek, hanem Hévízre, Zalakarosra és Sárvárra – fogalmazott Tar László, a Nyugat balatoni Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, elárulva: így van ez amiatt is, mert a Balaton nyugati régiója elég csehül áll szállodák tekintetében. – Ami még a vendégforgalmat erősítheti, az a belföldi turizmus. Erősítheti a turizmust, hogy a külföldi vendégek rövidebb úti célokat keresnek, s így inkább a látókörükbe kerülhet hazánk, a Balaton. Úgy vélem, a német turisták száma csökken, jó esetben szinten marad, a lengyeleké, szlovákoké viszont jócskán növekedhet. Az első három hónapban az osztrák vendégek a korábbinál nagyobb számban foglaltak a régió szállodáiban, ez a tendencia folytatódhat.

 Tar László fontos változásnak tartja, hogy legtöbben már az interneten foglalnak, s emiatt is rendkívül fontos a marketing. Meg azért is, mert megjelentek a kuponos lehetőségek, az ezeket kihasználó vendégek csak az árakat nézik, s következő évben nem térnek vissza ugyanoda. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy időben fel kell készülni a szolgáltatásokra, idén, május elsején már javában működhettek volna a strandok – villant fel egy másik szempontot. – Ugyanez érvényes az utószezonra is, jó idő esetén nyitva kellene tartaniuk. Törekszünk, hogy ez így legyen, de szükség van a programokra, Keszthelynek éppen ez az erőssége. Mindent összefoglalva, bízom benne, hogy legalább a tavalyi eredményeket hozza a balatoni szezon.

Hasonlóképpen fogalmazott Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere is. Mint mondta, a Balaton-parti sétányt, valamint a Fő teret nyáron, illetve a főszezonban már használhatják a vendégek, ez pedig Keszthelyt nemcsak széppé, Fotó: Sámel József Sétálók a keszthelyi hajókikötőben. Néhány nappal ezelőtt a szokatlanul jó idő azonnal tömegeket vonzott a Balaton-partra de még kedveltebbé is teszi.

– Minden évben nagyon várjuk a szezont, töprengünk, hogy jobb lesz-e, vagy kicsit rosszabb, mint az előző években. Bízom benne, hogy a belföldi turizmus új erőre kap, s segíti az itt lakókat, akik ebből élnek – mondta.

Természetesen a keszthelyi strandokon is készülnek a „hivatalos” nyitásra, a szükséges felújítások mellett programok sora várja majd a fürdőzőket.

A strandok kiemelt helyeknek számítanak a többi Balaton- parti településen is. Vonyarcvashegyen pályázati pénzekből fejlesztéseket is indítottak. Péter Károly polgármester elmondta: a strandon egyebek között fitness részt alakítanak ki, sétányokat építenek, a vállalkozók pályázatának köszönhetően pedig balkonokat alakítanak ki. Körvonalazódik egy horgászparadicsom is.

– Optimista vagyok, jobb szezont várok a tavalyinál. A reményeimet a belföldi turizmusra alapozom – tette hozzá. – Bízom a jó időben, s persze abban, hogy a lehetőségeink, illetve sport és kulturális programjaink egyaránt vonzóak lesznek.

 Gyenesdiáson az elő- és utószezon jó forgalmában is reménykednek. Ennek jegyében a két időszakra számos programot iktattak be a település rendezvénynaptárába.

– Eddig jók az eredmények, reméljük a dolog nem úgy folytatódik, mint tavaly, amikor a rossz időjárás egyszerűen kettévágta a szezont – bizakodott Gál Lajos polgármester. – A strandon új játszóteret avatunk, új animációs programot indítunk. Sokat várunk az új rendezvényterünktől, a Balaton-parti Kárpáti korzótól is, mely ezentúl minden rendezvényünknek helyet ad. A természetkedvelők is lehetőséget kapnak: folyamatos lesz a túravezetés a Keszthelyi-hegységben.

Az idegenforgalmiadó-bevétel tíz százalékkal nőtt tavaly Balatongyörökön, ahol szeretnék megismételni a 2011-es eredményt.

– Soha rosszabb ne legyen! – mondta Bíró Róbert polgármester, elárulva: elsősorban nem a magánszállások, hanem a nagyobb szálláshelyek vendégforgalmának növekedése volt meghatározó. – Több újdonsággal készülünk a szezonra, megújul a strandunk főbejárata, s kényelmes beléptető rendszert alakítunk ki. Megkezdjük a térburkolatok felújítását, újabb röplabdapályát nyitunk, s játszóteret avatunk. A programnaptárunkban eddig volt két üres hétvége, újdonságként lép be a Balatoni Halételek fesztiválja, valamint a Balaton Echoes – Reggae és SKA fesztivál. A golfpálya vezetésével jó a kapcsolat, ott egy kisebb borfesztiválra is sor kerül majd. Sokat várunk a Tourinform-iroda tevékenységétől, mely megújult erővel dolgozik Balatongyörök turizmusáért. Úgy gondolom, az elmúlt években megszokott hetven–harminc százalékos magyar–külföldi vendégarány megmarad, s az üdülési csekk után a SZÉP-kártya megfelelő lehetőséget nyújt a nyaralásra a belföldi családok számára. Ez számunkra is reményt ad a jó szezonhoz.

 Ahogy a települések, úgy a szállásadók is ebben bíznak. Azt mondják, az év első három hónapjában jók voltak a foglalások, így van ez az előfoglalások tekintetében is, ez a folyamat pedig reményeik szerint megmarad. Úgy vélik, az év hátralévő hosszú hétvégéi is erősíthetik a vendégforgalom növekedését. A vendéglátók remélik, hogy a SZÉP-kártyákon lévő összegekből számukra is jut majd bevétel.

Reményeket kelt a SZÉP-kártya
Az elmúlt évek statisztikái alapján sokan úgy látják, hogy a magyarok közül - főként a fiatal családosok - egyre kevesebben utaznak majd a tengerhez, inkább a hazai szállásokat részesítik előnyben. Az ágazat szereplői így abban bíznak, hogy a belföldi turizmus helyzete stabilizálódik, a vendégek száma nő. Reményeiket most elsősorban a SZÉP-kártyára alapozzák. - Akadnak még kérdések a kártyával kapcsolatosan, például, hogy miért nem lehet fizetni velük az idegenforgalmi adót, de az biztos, hogy sokan használják majd az üdülésük során. Ez már az év első három hónapjában is kiderült - mondta Tar László, aki szerint nagyon fontos, hogy a vendégek megfelelő tájékoztatást és kedvezményt is kapjanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!