Havi 8750-os bérleti díj 7 milliós lakásnál

Áprilisban kezdi meg a bedőlt hitelszerződésű adósok lakásainak felvásárlását a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. Idén 8000 ingatlant vesz át a bankoktól az állami társaság; a törvényi feltételeknek megfelelő lakók bérlőként maradhatnak, havi költségeikről a múlt héten döntött a kormány.

Horváth A. Attila

A korábbi hírek szerint elkészítették a bankok az értékesítésre kijelölt ingatlanok listáit, és el is küldték azokat az állami társaságnak. Elindult-e már a lakások felvásárlása? - érdeklődtünk Ternyák Edittől, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. szóvivőjétől.

- Első ütemben azok az ingatlanok kerülhetnek be a programunkba, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek megfelelnek. A határidők alapján az első szerződéskötések áprilisban várhatók. Ez idő alatt az érintettek lakhatása nincs veszélyben, mert a hitelező a folyamatban lévő végrehajtási eljárást felfüggeszti - kaptunk választ.

A banki kvótákkal kapcsolatban azt kérdeztük, területi szempontokat figyelembe vesznek-e a hitelezők, illetve lehet-e tudni, Zalából hány lakást vásárol idén az állam. Ternyák Edit úgy válaszolt: a kényszerértékesítési kvóta kitöltése banki üzletpolitikai kérdés. A hitelezők határozzák meg, mely ingatlanokat bocsátják kényszerértékesítésre, tehát a vásárlások ütemezése és a lakások földrajzi elhelyezkedése a banki felajánlásoktól függ.

- A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. nem válogat a felajánlott ingatlanok között. A társaság minden olyan, bankok által felajánlott ingatlant megvásárol, amelyek esetében teljesülnek a törvényi feltételek - fogalmazott a szóvivő.

S hogy mi az ügyfelek teendője? A bankok a Nemzeti Eszközkezelő programjáról is tájékoztatják a hiteladósokat abban a levélben, amelyet a kényszerértékesítésről küldenek ki. Aki ilyen levelet kap, a hitelt nyújtó bankban szándéknyilatkozat aláírásával kezdeményezheti azt, hogy bekerüljön a programba - kaptunk tájékoztatást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt héten megerősítette, hogy az eszközkezelő a felvásárolt ingatlanokat a helyi önkormányzatok kezelésébe adhatja. Ebben az esetben a lakbér összegét nem az állam, hanem az önkormányzat határozza meg - korábban éppen ezt nevezte meg az önkormányzatok feltételeként a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kósa Lajos. Ugyanakkor a bankszövetség decemberi javaslata - abban az esetben is vásárolja meg a jelzáloghitel-adósok ingatlanát a Nemzeti Eszközkezelő, ha a jogosultak háztartásában csak egy gyermeket nevelnek - egyelőre nem került jogszabályba. A decemberben meghatározott kvóták azonban továbbra is érvényesek: ez év végéig 8 ezer, 2013 végéig 15 ezer, 2014 végéig összesen 25 ezer ingatlant vásárol a kormány a tervek szerint.

S hogy kik azok a hitelüket fizetni képtelen adósok, akik reménykedhetnek az eszközkezelő segítségében? A társaság lapunknak elküldött összefoglalója szerint a deviza és a forint alapú jelzálogkölcsön-szerződéssel rendelkező adósok is csatlakozhatnak a programhoz, függetlenül attól, hogy lakásvásárlási vagy szabad felhasználású hitelt vettek fel. Ám az eszközkezelő csak akkor veszi meg a lakást, ha a bank azt már kényszerértékesítésre kijelölte (tehát a szerződést előzőleg felmondta) és mint hitelező hozzájárul az adásvételhez. Ekkor az adós lemond tulajdonjogáról, bérlőként marad a lakásban, tartozását pedig elengedi a bank. Egyéb feltételek: az ingatlan maximális értéke a megyei jogú városokban 15 millió, másutt 10 millió forint, a kölcsön összege az érték 25-80 százaléka, az adós legalább 180 napja nem törleszt és a hitelt 2009. december 30. előtt vette fel. Továbbá az adós vagy házastársa (élettársa) szociális segélyt vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap, legalább 2 gyermeket nevel és nincs más lakóingatlanon használati joga. Aki jogosult a segítségre, ügyét bankjában intézheti, díjmentesen.

Ha a lakás piaci értéke hitelfelvételkor 7 millió forint volt, akkor az eszközkezelônek fizetendô havi bérleti díj idén 8750, jövôre (4 százalékos inflációval számolva)9100 forint lesz. 10 milliós lakásnál a havi költség 12500 forint (idén), illetve 13000 forint (jövôre). Egy 14 milliós lakás bérletének havi díja 17500, illetve 2013- ban 18200 forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!