Mintegy százhatvanezren végtörlesztettek

Január 30-ig meghaladta a 141 ezer darabot a fix árfolyamon végtörlesztett szerződések száma, s további 19 ezer szerződés esetében igazolták az ügyfelek a szükséges fedezet meglétét, így mintegy 160 ezer családnál szűnik meg a devizakockázatoknak való kitettség, az adósok a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza - közölte a pénzügyi felügyelet kedden.

MTI

A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 1.073,7 milliárd forint volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) beküldött előzetes adatok alapján, 2012. január végéig azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 776 milliárd forintot kellett kifizetniük, a bankok vesztesége ezzel megközelítette 298 milliárdot. A fedezetüket igazoló további ügyfelek piaci árfolyamon még további 145 milliárd forintnyi deviza alapú hitelt kívánnak végtörleszteni.

A devizaalapú ingatlanhitelesek terheinek csillapítására a közeljövőben új állami és piaci programok indulnak - közölte a PSZÁF.

Tavaly szeptember 29. és idén január 30. között 141.976 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsönt végtörlesztettek fix árfolyamon a kereskedelmi bankoknál, szövetkezeti hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál. További 19.052 szerződés esetében az ügyfelek január 30-ig igazolták a szükséges fedezetet, így e hiteleknél is esély van a végtörlesztés teljesítésére. Február végéig így összesen mintegy 160 ezer lakossági hitelszerződés zárulhat fix árfolyamú végtörlesztéssel.

A már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 96 százaléka, 136.985 darab szerződés svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1.689, illetve 3.302 darab volt.

A végtörlesztés kapcsán visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege fix végtörlesztési árfolyamon 5,5 millió forint volt, ami a felügyelet szerint jelzi, hogy kifejezetten alacsony összegű - 2-3 millió forintos - hiteleket is tömegesen végtörlesztettek. A bankoknál, takarékszövetkezeteknél és a pénzügyi vállalkozásoknál összességében a teljes devizahitel-állomány mintegy 19 százalékát fizették vissza. Szerződésszám szerint a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknál végtörlesztették. 

Az ügyfelek 74 százaléka nem vett igénybe forinthitelt a devizatartozás végtörlesztéséhez. A pénzügyi szolgáltatók január végéig 36.980 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, összesen 206,8 milliárd forint összegben. A pénzügyi szervezetek az összes folyósított hitelkiváltó forinthitelből mintegy 87 milliárd forintot saját addigi adósaiknak, mintegy 120 milliárd forintot pedig más szolgáltatók ügyfeleinek folyósítottak.

A bankok összesen 139,633 milliárd, a szövetkezeti hitelintézetek 59,442 milliárd, a fióktelepek 2,7 milliárd, míg a pénzügyi vállalkozások 5,038 milliárd forint összegű forinthitelt folyósítottak kedvezményes végtörlesztésre. A bankok 83,678 milliárd forinttal saját adósaikat, 55,955 milliárddal más hitelezők adósait finanszírozták, a szövetkezeti hitelintézetek ugyanakkor 56,828 milliárd forintot folyósítottak más szolgáltatók adósainak, míg saját adósaiknak 2,614 milliárd forintot.

A PSZÁF a közlemény szerint folyamatosan szorosan felügyelte (és a továbbiakban is ellenőrzi) a fix árfolyamú végtörlesztési folyamatot, nyomon követte az érintett felügyelt szervezetek helyzetének változását, egyeztetett, intézkedett az intézmények biztonságos működésének folyamatos fenntartása érdekében, haladéktalanul fellépett a fogyasztóvédelmi szempontból jogsértő szolgáltatói gyakorlatokkal szemben, állásfoglalásokkal, jogszabály-alkotási kezdeményezésekkel és a fogyasztók folyamatos tájékoztatásával segítette a pénzügyi szervezetek és a fogyasztók eligazodását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!