Közfoglalkoztatás: start!

A dél-zalai térségben közel 200 millió forint áll rendelkezésre a hosszabb időtartamú, azaz minimum 6 órás közfoglalkoztatás megvalósítására, melybe minimálisan 1854 fő bevonását tervezik.

Horváth-Balogh Attila

Egyes településeken - mint például Letenyén - már elseje óta dolgozhatnak az emberek.  Borsos Józseftől, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja igazgatójától megtudtuk: az idei évben a közfoglalkoztatás finanszírozásához mindösszesen 581,6 millió forint áll rendelkezésre Zala megyében, amelyből 508,2 millió használható fel szabadon. A Belügyminisztérium modellszámításainak megfelelően 6 órás foglalkoztatást, 85 százalékos támogatási mértéket és 5 hónapos átlagos foglalkoztatási időt véve alapul, 1700 fő számára tudnak munkát biztosítani.

Ebből a dél-zalai térségnek, pontosabban a letenyei és nagykanizsai kirendeltség illetékességi területén elhelyezkedő településeknek 199,7 millió forint jut, mely révén 700 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség. A pénzügyi keretből arra is lesz mód január 16. és március 31. között, hogy az 5000 fő alatti településeken az önkormányzatok egy, maximum két főt alkalmazzanak az időskorúakkal való napi kapcsolattartáshoz.

Mint megtudtuk, Dél-Zalában 34 önkormányzat 38 főt foglalkoztat e célra.


- A múlt hónap végén született belügyminisztériumi döntés a kistérségi Startmunka-mintaprogramok támogatásáról is, mely a megye 4 kistérségét, a letenyeit, a pacsait, a zalakarosit és a zalaszentgrótit érinti - tette hozzá Borsos József. - Ez összesen 88 települést jelent, 963 embernek ad munkát, több mint egymilliárd forintos keretből.

Halmi Béla letenyei polgármester elmondta: összesen 60 főt foglalkoztathatnak a Startmunka kistérségi mintaprogram keretében. Ami pedig különösen pozitív, köztük 55 év felettieket is.

- Az emberek a közúthálózat karbantartásával, kátyúzással, a hegyi utak rendbetételével, valamint a belvízvédelemmel, a csapadékvíz-elvezető árkok tisztításával foglalkoznak - árulta el a határ menti kisváros polgármestere. - Természetesen, örülünk a lehetőségnek, hiszen tudvalévő, hogy jelentős munkanélküliséggel küzd a kistérség.  Külön szeretném kiemelni, hogy ezúttal tudtunk munkát adni az 55 év felettieknek is, akiknek esetleg már csak kis időt kell ledolgozniuk a nyugdíjazásig. A program résztvevői  92, illetve 71 800 forintos bért kapnak, attól függően, hogy a munkakörük igényel-e szakmunkásvégzettséget, vagy betanított munkáról van szó.

A polgármester azt is jelezte: a közmunka mintaprogram révén 4 millió forintos megtakarítást is elér az önkormányzat, hiszen az 100 százalékos támogatottságú, szemben a klasszikus közfoglalkoztatással, melynek finanszírozásához a településnek is hozzá kellene járulni.

- Úgy vélem, aki dolgozni akar, mindenkinek tudunk munkát adni - mondta végül.


Országos programok is lesznek
Az országos közfoglalkoztatási programokból is kiveszi a részét Dél-Zala. Ez 257 főt érint, a Zalaerdő Zrt., a Principális és Felső Zala Menti Vízi Társulat, a Kisbalatoni és Zala Menti Vízi Társulat, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Zalaegerszegi Vízgazdálkodási Társulat jelezte igényét a közfoglalkoztatási programban való részvételre. Ezenkívül további 11 embernek ad munkát hasonló módon a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Somogyi Erdőgazdaság Zrt., valamint a Balaton-felvidéki Erdőgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!