Közfoglalkoztatás közel ötezer zalai embernek

A közfoglalkoztatások jelenlegi három típusát, a már folyamatban levő projekteket, valamint az év során bővülő lehetőségeket figyelembe véve, idén a megyében 5 ezer személy munkába állása várható.

Hajdu Péter

Az idei közfoglalkoztatási programok helyzetéről szóló tegnapi sajtótájékoztatón Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, a munkaügyi szervezet jelenleg három típusú közfoglalkoztatást tud ajánlani. A hagyományosnak mondható, a régi közhasznú foglalkoztatáshoz hasonló munkavégzésekre a megyében 500 millió forint áll rendelkezésre. Ebben, az önkormányzatok számára lehetőséget adó típusban minimum 2 hónapon keresztül legalább napi 6 óra munkát kell adni az álláskeresőnek, különféle tevékenységekben. Az önkormányzatokkal egyeztetve a munkaügyi kirendeltségek döntik el a (70-100 százalékos) támogatás mértékét. További lehetőséget kínálnak az álláskeresőknek az országos közfoglalkoztatási programok. Borsos József elmondta, e típusban hat zalai székhelyű pályázó nyert, amelyek közel 600 fő foglalkoztatását tervezik, több mint 600 millió forintból. Az első ilyen szerződést már megkötötték a Zalaerdő Zrt.-vel. További, nem zalai székhelyű cégek országos pályázatai is érintik a zalai közfoglalkoztatást. Például a Bakonyerdőé, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parké, a Nyugat-dunántúli Regionális Vízügyi Igazgatóságé; várhatóan utóbbiak is mintegy ezer álláskeresőre számítanak Zalából. Letenye, Pacsa, Zalakaros és Zalaszentgrót vonzáskörzetében 88 önkormányzat bevonásával, közel ezer fő közfoglalkoztatásával elindultak a kistérségi start-programok. Ezek költségvetése több mint egymilliárd forint lesz, s még mintegy 300 főre várnak pályázatokat a mezőgazdaságból. Így a jelenleg rendelkezésre álló források alapján 4500 személy közfoglalkoztatására nyílik biztosan lehetőség, de ez a szám 5000-re is bővülhet az év folyamán.

Az igazgató elmondta még: a zord időjárásra tekintettel március végéig lehetőséget kaptak az önkormányzatok, hogy az idős, beteg emberek segítésére, látogatására 1-2 személyt alkalmazzanak. 122 önkormányzat élt a lehetőséggel, s 138 főt vettek fel ennek érdekében. Február 10-én délig van továbbá lehetőségük a magánerdő-gazdálkodóknak közfoglalkoztatási pályázatuk beadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!