A búza nagy része jól telel

Jól telel a tavaly ősszel mintegy egymillió hektáron elvetett búza jelentős része, mivel a vetéseket hó borítja, így most gyakorlatilag mindent kibírnak - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán az MTI-nek.

MTI

Az elnök közölte: a búzavezetést a fagy esetleg néhány tízezer hektáron károsíthatta, még a havazást megelőzően. De a tényleges kárt, azaz a kifagyás mértékét csak tavasszal lehet ténylegesen megállapítani - tette hozzá.
   
A repcét ugyanakkor jelentősen károsította a zord időjárás. A fagyokat megelőzően az aszály miatt pusztult ki a repce nagy területeken. Továbbá egy jelentős hányadában a rendkívüli hideg és fagy okozott érzékeny veszteséget.
   
Így előreláthatólag mintegy 100 ezer hektáron kell majd új növényi kultúrát - haszonnövényt - vetni tavasszal. Ez a repcevetés mintegy felét érinti - mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!