Tisztelgés A végzetes szerelem játékával

Idén lenne 75 éves Ruszt József, ennek apropóján mutatja be a Pannon Várszínház Josef és Karel Capek A végzetes szerelem játéka című darabját Tucsni András rendezésében.

Péter Gyöngyi

A darabot a Hevesi Sándor Színház alapítója, örökös tagja, Ruszt József állította színpadra először, még 1967-ben az Egyetemi Színpadon.

- A Pannon Várszínház igazgatója, Vándorfi László, akivel együtt kezdtem a pályát Ruszt mellett, és aki annak idején az Egyetemi Színpadnak is tagja volt, még a nyáron keresett fel, lenne-e kedvem a rendezéshez - idézte az előzményeket Tucsni András, az egerszegi teátrum korábbi irodalmi vezetője, aki hosszú időn át dolgozott Ruszttal. - Decemberben kezdtük a próbákat, a premier pedig szerdán este fél nyolckor lesz. A történetet gyakorlatilag ugyanabban a formában mutatjuk be, ahogy azt annak idején Ruszt megrendezte, a forma, a tér, a jelmezek is ugyanolyanok, semmiféle egyéni beavatkozás nem jellemzi az előadást, mely a tulajdonképpeni reprodukciója az övének.

Ruszt József többször is színre vitte a darabot pályafutása során, Tucsni András ezek közül az 1978-as változatot látta először, melyet a kecskeméti társulat mutatott be, illetve egy későbbi, már a Független Színpadon - melynek ugyancsak alapítója volt Ruszt - játszott produkciót figyelhetett testközelből . Úgy véli egyébként, hogy az akkor megfogalmazott gondolatok ma is teljes mértékben érvényesek, de arról, hogy ez valóban így van-e, természetesen a közönség dönt.

Az egerszegi teátrum alapítója 2005-ben hunyt el. Írásos hagyatékát Tucsni András kezeli, közreműködésével eddig két kötet látott napvilágot. Az emlékkönyvsorozat első két része a Színészdramaturgia, A színitanoda pedagógiai elvei és módszertana, valamint a Napló 1962-1969 és a Rekviem című műveket foglalja magába, ezek mellé hamarosan újabb kettő könyv kerülhet a polcokra. A harmadik és negyedik rész rendezői pályáját mutatja be. Tucsni Andrástól megtudtuk, ha minden az elképzelések szerint halad, az ezeket követő újabb munka már az egerszegi színházalapítást járja majd körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!