Tele az inkubátorház Zalaegerszegen

Zalaegerszegen, az északi ipari parkban működő inkubátorház megtelt, ráadásul lennének további beköltözők is, így az önkormányzat bővítést tervez.

Szabó Judit

Az önkormányzat 2008-ban nyert pályázati támogatást az inkubátorház kialakítására, s 2010 nyarán avatták fel a műhelyeket és irodákat magába foglaló épületet. A cél az volt, hogy zömében kezdő mikro- és kisvállalkozásoknak biztosítsanak helyet a piacinál alacsonyabb bérleti díjakért. A 416 millió forintból, 332 milliós támogatással létrehozott épület mára megtelt. Gecseg József, a Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kiadott helyiségek infrastruktúrájától függően négyzetméterenként 500-1200 forint közötti bérleti díjat kérnek. Az alapfelszereltségű műhelyek többek közt alacsony bérleti díjuk miatt kedveltek, az irodák pedig bár nem annyira olcsók, de újak és nagyon komfortosak.


A zalaegerszegi önkormányzat az inkubátorház bővítését tervezi, annak ellenére, hogy a mostani pályázati lehetőség a korábbinál kedvezőtlenebb. Míg 2008-ban akár 85 százalékos támogatást lehetett nyerni egy ilyen beruházáshoz, most legfeljebb 30 százalékot vehet igénybe a Városfejlesztő Zrt. (Ha kisvállalkozás lenne, 50 százalékra tornászhatná fel a támogatási arányt, de nem az.) Mivel azonban van igény a bővítésre, mindezek ellenére belevágnak a mintegy félmilliárd forintos projektbe, ha támogatást kapnak.   Az önkormányzat nemrég úgy döntött: sikeres pályázat esetén kezességet vállal az építkezéshez szükséges hitel felvételére.

A tervek szerint egy új szárnyat és egy új épülettömböt létesítenének, összesen közel 3800 négyzetméteren. Ezzel a duplájánál is nagyobbra nőne az épület. Az új szakasz nem tagolódna olyan sok egységre, mint a most üzemelő rész: várhatóan csak tíz, de a jelenlegi bérlőknél nagyobb vállalkozást fogadhatna be. Azért tervezték így, mert ilyen igények merültek fel. Elektronikai cég is érdeklődött a lehetőség iránt, s a mostani bérlők között is van, amelyik nagyobb helyre szeretne költözni.  A beruházás durva becslések szerint 10-12 év alatt térülne meg, a minimálisan elvárt 80 százalékos kapacitás-kihasználtság mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!