Most mibe tegyük a pénzünket?

Naponta kelnek szárnyra válogatott rémhírek az ország gazdasági helyzetét illetően, s valljuk meg, a kormány nyugtató szavai nem túl hatásosak.

Arany Horváth Zsuzsa

A kormány tárgyalni készül az IMF-fel, hiszen további hitelre lesz szükség az államadósság csökkentésére, a kiadások finanszírozására. Ezen tárgyalások elé egyik akadályként gördül a jegybanktörvény, hiszen elvileg lehetővé teszi, hogy a kormány hozzányúljon a devizatartalékokhoz, ezt azonban az EU tiltja, nehezményezi. Ha nem lesz megállapodás,  minek nézünk elébe? Mi persze reménykedünk, a politikusok használható programmal bírnak, de szeretnénk a saját szerény megtakarításainkat biztonságban tudni.


- Józan megfontolást ajánlok, főleg a rossz hírek idején - mondta Sági Péter regisztrált pénzügyi tervező, a penz-iranytu.hu portál szakértője, amikor arról faggattuk, mibe fektethetünk most.

- Az euróövezet bizonytalansága, a világgazdasági gondok miatt oda kell figyelnünk a saját pénzügyeinkre is - int Sági Péter. - A kiadásokat, bevételeket tervezni kell, hogy legalább 6 havi fix kiadási tartalékunk legyen. Kössünk biztosításokat váratlan eseményekre, ne költsünk többet, mint amennyit keresünk.

- Bekerült a szótárunkba az államcsőd. Pedig sokféle lakossági megtakarítás van állampapírban, kötvényben...

- Valóban nőnek a kockázati tényezők, amelyek negatívan hatnak az állam által kibocsátott papírokra. A forintmegtakarítás helyett felértékelődik az ingatlanbefektetés, egyáltalán a reáliák iránti kereslet. De semmiképpen sem javaslom, hogy valaki a vésztartalékából vegyen mondjuk garzonlakást.

- Az életbiztosítások biztonságban vannak?

- A 100 százalékban államkötvény alapú, vegyes díjtartalékos forma esetén érdemes megfontolni a változtatást, a modern életbiztosítások már több lábon állnak, részvények, külföldi befektetések állhatnak mögöttük. A biztosítási jogviszonyt stabilnak gondolhatjuk, bár biztosan nem lehet manapság kijelenteni semmit. Mindenképpen javaslom a diverzifikációt, azaz a megosztást devizák és különböző megtakarítási megoldások között.


- Ez ingatlant, valutát, földet jelent?

- Ami mögött reália van, megbízhatóbb. De deviza alapú bankszámlavezetés is több helyen lehetséges.

- Az egyik rémhír, hogy vészhelyzet esetén akár a magánbankbetétek egy részét zárolhatják. Ilyenre volt példa Argentínában, nálunk pedig az 1920-as években. A másik, hogy a nemzeti bank devizatartalékaiból használ az állam.

- Nem vagyok jós, sok minden történt az utóbbi időben, de reális esélyt egyikre sem látok. De erre az esetre is az a javaslatom, hogy több lábon álljon a megtakarításunk. Talán érdemes a feltörekvő, Európán kívüli piacok értékpapírjait is figyelni.

- Mit szól ahhoz, hogy egyre többen vezetik Ausztriában a számlájukat?

- Ez erős trend, már a középosztályban is, annak ellenére, hogy drágább a számlavezetés, és ki vagyunk téve a forint-euró árfolyammozgásának is. Ha sokan viszik ki a pénzüket, az nem tesz jót az ország gazdaságának sem. Magyarországon is vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol a legmagasabb jogviszonyi biztonság mellett lehetőségünk van Európán kívüli, feltörekvő régiók fejlődéséből profitálni.



Gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!