Amíg a monetáris uniónak rossz, nekünk sem lesz jó

Sikeres évet zárt a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, amely január elsején megyeiből állami tulajdonba került. A cégek helyzete azonban, főként a válság hatására, sajnos nehezebb lett.

Varga Lívia

- A szolgáltató és kereskedő cégeknek nem kedvezett az alacsony belföldi kereslet, ami nem pörgött fel úgy, ahogy a kormány szerette volna. Az emberek ugyanis óvatosabbak, takarékosabbak, kevésbé vettek fel hitelt, így kevesebb elkölthető pénzük volt. A beruházások, fejlesztések száma pedig uniós pályázatok és kedvezményes hitelek nélkül a nulla felé konvergált volna a kis- és középvállalkozásoknál - fogalmaz Nagy András, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

A mikrohitel tavaly is keresett volt, sőt május környékén elindult s gyorsan népszerűvé vált a kombinált mikrohitel is.

- A ZMVA mikrohitelezése 1993-tól mostanáig meghaladta az 5 milliárd, 2011-ben pedig megközelítette az egymilliárd forintot, ezzel a legsikeresebb mikrohitel évünket produkáltuk - szögezi le az ügyvezető igazgató, aki szerint a magyar cégek számára is örömteli hír, hogy az Európai Bizottság 2014 és 2020 között 2,5 milliárd eurót biztosít a kkv-knak. A pénzt három területre koncentrálja: elősegíti a vállalkozások finanszírozását, támogatja piachoz való hozzáférésüket az Enterprise Europe Network hálózaton keresztül, s ösztönzi a vállalkozói készségeket, főleg az új vállalkozók, a fiatalok és a nők körében. Azt azonban még nem tudni, hogy mennyi jut majd a hazai kkv-knak, amelyek a jövőben sem lesznek könnyű helyzetben.


- Mivel Magyarország export-import piacai 80 százalékban az euróövezetben vannak, főként annak problémáiból kifolyólag a válság továbbra is mély marad. Tehát amíg a monetáris unió nem kecmereg ki a bajból, nálunk sem várható, hogy sokkal jobb lesz. Amit hiányolok, az a kiszámítható, egységes európai gazdaságpolitika és vállalkozásfejlesztés. A válságból ez lehet a kimenet, nem a közös költségvetési politika - teszi hozzá Nagy András.

2011-ben 14 pályázata futott az alapítványnak, amiből négy ugyan lezárult, ám már idénre is nyertek egy uniós pályázatot innovatív finanszírozási eszközök témakörben, a többi beadvány pedig elbírálásra vár.

- Mindezek azért fontosak, mert a mikrohitelezésből tavaly nem jelentkezett sokkal nagyobb bevétel, mint amennyit kihelyeztünk, hiszen ezek a pénzek az elkövetkezendő években érkeznek majd be az alapítványhoz. A jövő azonban így biztosítottnak tűnik.

A ZMVA a környező országok mindegyikével vitt közös pályázatokat, többek közt megújuló energia, innováció, vállalkozásfejlesztés témakörökben, és sokszor az elvártnál is jobb mutatókat produkáltak.

- Nagy a partnerkörünk, sok vállalkozással tartjuk a kapcsolatot - folytatja Nagy András, aki három éve dolgozik az alapítványnál. Célja a sikerek továbbvitele, s ennek kommunikációja a vállalkozók és külföldi partnerek felé.- Jó a társadalmi megítélésünk, a helyi főiskoláról folyamatosan érkeznek hozzánk gyakornokok, együttműködünk a megyei szervezetekkel. Hangsúlyt helyezünk a dolgozók képzésére, s a gazdasági válság miatt igyekszünk még szorosabb kapcsolatot kiépíteni a kkv-kal, és lobbizni az érdekükben. S ma már nemcsak magunknak, vállalkozóknak is írunk pályázatokat, és projekteket is bonyolítunk - mondja az ügyvezető.



Év elején fontos változás következett be a ZMVA életében: a többi megyei tézményhez hasonlóan állami tulajdonba került, azaz az alapítói joga átkerült a megyei intézményfenntartó központhoz. - Reméljük, a ZMVA életében, működésében ez nem jelent változást, mi ugyanezt a tevékenységet szeretnénk folytatni - mondja az igazgató, hozzátéve: mivel a megye területfejlesztési szerepkört kap, a jó kapcsolat megmarad.



Gazdaság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!