Olvasson Karinthyt!

Karinthy Frigyes életműsorozatának kilencedik kötete az Egy nőt szeretni - a briliáns novellista legjobb írásaiból való válogatás.

Osváth Sarolta

Olvasóink a sorozat díszkötéses darabjaihoz kéthetente szerdánként, kedvezményesen juthatnak hozzá lapunk ügyfélszolgálati irodáiban. A teljes sorozat megrendelhető terjesztési irodáink valamennyi elérhetőségén, weboldalainkon, a lapból kivágott megrendelőszelvényen és kézbesítőinknél. A megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

A sorozat kilencedik kötetében olvasható több mint negyven írás főként a novella műfajába sorolható. Megható, könnyednek látszó, ám sötét emberi mélységeket ábrázoló történetek, amelyek hőseit Karinthy jól ismeri. Karinthy visszatér művészetének  eredeti nagy kérdéséhez, is hogy kik is vagyunk és miért vagyunk valójában. Az Én és Énke című írásban megdöbbent bennünket az igazság felismerése: "Magamat nem ismerem. De ismerek valakit, aki bennem lakik, akivel én sose beszélgettem, aki gyakran megszólal, hetykén és hangosan, nem törődve azzal, hogy én sohasem válaszoltam neki, hogy szégyellem és zavarban vagyok miatta, mint valami neveletlen kölyök miatt társaságban az illedelmes szülő."

A kötet címadó műve az Egy nőt szeretni - inkább esszé, mint novella. A sokoldalú író költői metafórák segítségével próbálja megértetni velünk a szerelem lényegét. Aki sok asszonyt szeretett, nem ismeri a szerelmet - önmagát szerette és kereste - vallja.

A rövid írásokat olvasva úgy érezzük, az író mindent tud az életről. A Vak csirke vagy A cirkusz szívszorító története elgondolkodtat, majd A hűtelen boncoló orvosának morbid vágyai elborzasztanak. Nincsenek szerelmes sztorik, a felszín alatt Karinthy mindig megtalálja az élet fájdalmas összefüggéseit és nem kímél bennünket, el kell olvasnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!